Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 8. 11:52

Apple-termékeken dolgozik tovább a Segway műszaki vezetője

Az Apple terméktervezésért felelős vezetője lesz Doug Field, aki a két keréken guruló, magától egyensúlyozó Segway roller vezető műszaki tervezője, és egyben a Segway vállalat műszaki igazgatójaként dolgozott. A Segwaynél Field vezetésével dolgozott az a mérnöki csapat, amely a giroszkópon alapuló humán transzporter műszaki megvalósítását fejlesztette.

[HWSW] Az Apple terméktervezésért felelős vezetője lesz Doug Field, aki a két keréken guruló, magától egyensúlyozó Segway roller vezető műszaki tervezője, és egyben a Segway vállalat műszaki igazgatójaként dolgozott. A Segwaynél Field vezetésével dolgozott az a mérnöki csapat, amely a giroszkópon alapuló "humán transzporter" műszaki megvalósítását fejlesztette.

Érdekesség, hogy a Segwayről a bemutatása előtt Steve Jobs Apple-vezér még úgy nyilatkozott, hogy "akkorát fog durranni mint a PC", azonban később a lelkesedése látványosan alábbhagyott. "Szerintem egy szar. A formája nem innovatív, nem elegáns, nem antropomorf" -- idézi Jobsot a Segway feltalálásáról és fejlesztésének történetéről írt könyv. Az egykoron forradalminak kikiáltott rollerek valóban nem csináltak forradalmat, ami részben annak is köszönhető, hogy 5 ezer dolláros árukat még az amerikaiak is magasnak találták -- kicsivel többért a tengerentúl már középkategóriás autót lehet venni szalonból.

További gond, hogy egyes amerikai városokban, de még egyes európai országokban is betiltották a Segwayek használatát közterületen. San Franciscóban csak mozgássérültek közlekedhetnek a rollerrel, Hollandiában, Svédországban és Nagy-Britanniában csak magáterületen lehet segwayezni, Németországban pedig kizárólag kerékpárúton haladhatnak ezek a járművek. Svájcban és Dániában a rollerek csak úgy közlekedhetnek, ha a tulajdonos lámpát, mechanikus kerékféket és rendszámot szerel rájuk. A legnagyobb probléma azonban a Segway sikere szempontjából, hogy a legtöbben cikinek tartják a rollert: az Egyesült Államokban a geekek, Európában pedig a fiatal feltörekvő üzletemberek (Bluetooth headset kötelező tartozék) járattak le.

Segway
Sok helyen rendőrök használják a Segwayt

Senki sem tudja pontosan, eddig hány Segway roller talált gazdára, a cég ugyanis nem hoz nyilvánosságra értékesítési adatokat. Egy 2006-os, szoftverhibával kapcsolatos visszahívás kapcsán kiderült, hogy addig 23 ezer rollert adtak el. Az olajárak megállíthatatlannak tűnő emelkedése azonban új lökést adhat a villanymotoros Segway eladásainak, a vállalat az első negyedévben 25 százalékkal növelte bevételét, a második negyedévben pedig 50 százalékos bővülésre számít.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.