:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 16. 14:07

A Suntól már a rossz hír is jó hír

Pozitívan reagált a tőzsde a Sun Microsystems tegnapi bejelentésére, amely szerint a negyedik negyedéves bevétel alacsonyabb lesz a tavalyinál, a nyereség viszont magasabb. A cég papírjai idén több mint 50 százalékot vesztettek értékükből, tegnap, a tőzsde zárása utáni kereskedésben hirtelen 13 százalékkal erősödött az árfolyam.

[HWSW] Pozitívan reagált a tőzsde a Sun Microsystems tegnapi bejelentésére, amely szerint a negyedik negyedéves bevétel alacsonyabb lesz a tavalyinál, a nyereség viszont magasabb. A cég papírjai idén több mint 50 százalékot vesztettek értékükből, tegnap, a tőzsde zárása utáni kereskedésben hirtelen 13 százalékkal erősödött az árfolyam.

A kaliforniai szerver- és szoftvergyártó a június 30-án véget ért negyedik negyedévben 3,73 és 3,8 milliárd dollár közötti bevételt vár -- egy éve 3,83 milliárdos forgalmat könyvelhetett el a cég. A legutóbbi negyedév nyeresége az egyszeri tételek nélkül részvényenként 25-35 cent közé várható, a középérték magasabb a 27 centes elemzői konszenzusnál. A cég az egyszeri tételeket, köztük egy átszervezésekkel kapcsolatos 100 milliós költséget is figyelembe véve 5 és 15 cent közti részvényegységre jutó eredményt vár, ami egybeesik az elemzők várakozásaival.

"Ezekben a nehéz gazdasági időkben az ügyfelek továbbra is a nyílt szoftverekhez és hardverekhez fordulnak, hogy csökkentsék költségeiket" -- mondta a bejelentés kapcsán Jonathan Schwartz, a Sun elnök-vezérigazgatója. A vállalat augusztus 1-én teszi közzé hivatalosan a negyedik negyedéves és éves pénzügyi gyorsjelentését.

A bejelentés meglepte a befektetőket, sokan még rosszabb mutatókra számítottak -- a Sun-papírok az elmúlt napokban 25 százalékkal gyengültek, ahogy a piac felkészült a harmatgyenge harmadik negyedéves eredényekhez hasonló mutatókra. A cégnek úgy tűnik, ma már elég szimplán hoznia a várakozásokat, a bejelentés nyomán a részvényárfolyam erősödni kezdett, a papírok a rendes kereskedést 8,80 dolláron zárták, este azonban már közel 10 dollárért cseréltek gazdát.

A Sun az elmúlt időben nagyszabású átalakuláson esett át, amelynek keretén belül vonzó, de olcsó x86-os szerverekkel egészítette ki kínálatát, a zászlóshajójának számító szoftverek (Java, Solaris) egy részét nyílt forrásúvá tette, valamint felvásárolta a nyílt forrású adatbázisáról ismertté vált MySQL-t. A bevételének kétharmadát termékértékesítésből realizáló Sun azonban továbbra is képtelen a növekedésre, ahogy a drága RISC/UNIX rendszereinek piacát egyre jobban kannibalizálják az olcsó x86-os gépek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.