:

Szerző: Koi Tamás

2008. július 11. 15:13

HD mindenek felett -- HD-képes termékek dömpingje a Kodaknál

Új, High Definition (HD) megjelenítésre és képalkotásra optimalizált termékek egész sorával bővítette ki kínálatát az Eastman Kodak, a vállalat, melynek számos egyéb meghatározó fejlesztés mellett a 35 milliméteres filmet, és a digitális fényképezőgépekben máig használt Bayer-szűrőt köszönhetjük.

[HWSW] Új, High Definition (HD) megjelenítésre és képalkotásra optimalizált termékek egész sorával bővítette ki kínálatát az Eastman Kodak, a vállalat, melynek számos egyéb meghatározó fejlesztés mellett a 35 milliméteres filmet, és a digitális fényképezőgépekben máig használt Bayer-szűrőt köszönhetjük.

Az új eszközök a HD-minőségű fényképek és videók teljes előállítási és megjelenítési folyamatát lefedik. A választék két olyan berendezéssel is bővült, melyekhez hasonló eddig nem szerepelt az amerikai gyártó választékában: a Kodak Theatre HD Player egy hálózati médialejátszó, a Kodak Zi6 pedig egy zsebben hordható, HD-videók rögzítésére is képes kamera.

HDTV-k társa

A Kodak Theatre HD Player egy már régóta ismert és létező koncepciót követő szórakoztatóelektronikai készülék: a televízióra köthető lejátszó a hálózatba kötött számítógépen tárolt tartalmakat jeleníti meg vagy játssza le, legyenek azok képek, zenék vagy videók. A Kodak új hálózati médialejátszója vezetékes és vezeték nélküli hálózati kapcsolattal egyaránt képes a helyi hálóhoz kapcsolódni, berendezés ugyanakkor elsősorban a komponens vagy HDMI bemenettel rendelkező HDTV-k tulajdonosai számára jelenthet jó vételt, SD-képkimenet egyáltalán nincs is rajta.

A hálózati médialejátszó internetre kapcsolva megjeleníti a Kodak Gallery és Flickr webalbumokba feltöltött fényképeket is, a vállalat emellett megállapodást kötött a YouTube-bal, a Frame Media-val és RadioTime-mal is a további internetes tartalmak eléréséhez. A Kodak Theatre HD Player nem csak a hálózaton és az interneten elhelyezett médiafájlok lejátszásában jeleskedik: a készülékre két USB kapu és egy több kártyatípust is ismerő memóriakártya-foglalat is került.

Kodak Theatre HD Player

Rádiózó képkeretek

A gyártó tegnap két új típussal egészítette ki digitális képkereteinek választékát is. A W1020 és W800 típusú képkereteket rendre 10 és 8 hüvelykes, 800x480 pixel felbontású, 16:9-es képarányú TFT-vel szerelték fel. Az új képkeretek mindegyikébe épített a Kodak Wi-Fi modult, az apró megjelenítők így akár vezeték nélküli összeköttetéssel is áttölthetik a fényképeket a számítógépről saját, 512 megabájt kapacitású belső memóriájukba.

Vadonatúj termék a Kodak választékában a Zi6 típusú, zsebben is elférő videokamera, mely 720p felbontású mozgóképek rögzítésére is alkalmas akár 60 képkocka/másodperces sebességgel. A mobiltelefonok méretével versengő Zi6-ra egy 2,4 hüvelykes TFT-t épített a Kodak, ezen nézhetők vissza a felvételek illetve ez használható keresőként is. A parányi videokamerához jár az Arcsoft videovágó szoftvere is, mellyel a szerkesztésen túl egyéb műveletek is végezhetők, így például a program segítségével az elkészült filmek azonnal és könnyűszerrel feltölthetők az online videomegosztó portálokra.

Kodak Zi6

HD fotósoknak

Új modell a Kodak digitális fényképezőgépeinek kínálatában az Easyshare Z1015 IS kamera, mely a HD-képes termékek közé illeszkedve a nagy felbontású fotók mellett HD-minőségű (720p felbontású) videók készítésére is alkalmas, maximum 30 képkocka/másodperces rögzítési sebességgel. A 10 megapixeles bridge gép a Schneider-Kreuznach 15-szörös zoomátfogású, kisfilmes méretben 28 milliméteres gyújtótávolságról induló optikáján keresztül látja a világot, melyet a fotós számára vagy az elektronikus keresőbe, vagy a hátlapon elhelyezett, 3 hüvelykes képátlójú TFT-re vetít.

A Kodak Easyshare Z1015 IS-sel a szokásos motívumprogramok mellett számos kreatív programmal és teljesen automata üzemmódban is lehetőség nyílik a felvételek készítésére, a kamera képfeldolgozó rendszere, a korábbi modellekből már ismert Kodak Perfect Touch révén. A gyártó egyebek mellett képstabilizátort és arcfelismerő autófókuszt is épített a fényképezőgépbe.

Kodak Easyshare Z1015 IS

A Kodak termékportfóliójának legújabb tagjai közül a két digitális képkeret és a ZiP6 digitális kamera jelenhet meg legelőször, már a jövő hónapban. Előbbi kettő árát egyelőre nem jelentették be, a zsebben elférő videokamera 180 dollárba fog kerülni. A Kodak Theatre HD Player és az Easyshare Z1015 IS szeptemberben kerülhet a boltok polcaira -- ezekért 300 és 350 dollárt kell majd leszurkolni a tengerentúlon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.