Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 24. 11:42

Már holnap megérkezhet a Firefox 3.1 első előzetese

Akár már holnap megjelenhet a Mozilla Firefox 3.1 első előzetese. A böngésző új változatában azok a funkciók kapnak helyet, amelyeket a Firefox 3 júniusi premierjére már majdnem elkészültek, de végül kimaradtak belőle. Az előzetes még csak egy alfaváltozat, éles használatra semmiképp sem ajánlott.

[HWSW] Akár már holnap megjelenhet a Mozilla Firefox 3.1 első előzetese. A böngésző új változatában azok a funkciók kapnak helyet, amelyeket a Firefox 3 júniusi premierjére már majdnem elkészültek, de végül kimaradtak belőle. Az előzetes még csak egy alfaváltozat, éles használatra semmiképp sem ajánlott.

A Firefox 3.1-ben várhatóan továbbfejlesztik a címsort, amelyben az eddigieknél gyorsabban lehet keresni, és törölni is lehet elemeket belőle. Megújul a fülek kezelése is. A Firefox 3.1-ben a Ctrl-Tab kombinációval lehet majd váltogatni a fülek között, és eközben a szoftver előnézetben megmutatja az egyes fülek tartalmát is, így a felhasználó könnyebben megtalálja azt, amelyiket éppen kereste. Ez egy olyan funkció, amelyet a Firefox 3-ba is szerettek volna beépíteni, de időhiány miatt végül kimaradt belőle. A Firefox 3.1 a webszaványok támogatása terén is előrelép.

Mike Schröpfer fejlesztési vezető szerint a legtöbb újdnonság már a Firefox 3.0 megjelenésekor is majdnem kész volt, ezért nem várható, hogy a 3.1 készítése elhúzódna. A végleges verzió premierjének ideje egyelőre még nem ismert, nyilván attól függ, hogy az előzetesekben mennyi hibát találnak a tesztek során. Egészen biztos, hogy az új Firefox még az idén elérhető lesz.

A Firefox jelenlegi változatát, a 3.0-t több mint 20 hónapos folyamatos fejlesztés után 2008. június 17-én adta ki a Mozilla Alapítvány. A szoftvert azóta több mint 28 milliószor töltötték le, a SpreadFirefox.com oldal tanúsága szerint a magyar letöltések száma 225 ezer felett jár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról