:

Szerző: Koi Tamás

2008. július 14. 13:30

Csak látszat az Xbox 360 amerikai árcsökkentése

A Microsoft tegnap kiadott közleményében hivatalossá tette, amiről a múlt héten még csak pletykaszinten lehetett hallani: valóban csökken az Xbox 360 játékkonzol ára, igaz, csak az egyik modellé és az is csak a készlet erejéig. A jelenleg kapható, 20 gigabájtos merevlemezzel ellátott Xbox 360 Pro/Premium típust várhatóan augusztusban váltja egy nagyobb háttértárral ellátott változat, mely a régi, 349 dolláros fogyasztói áron kerülhet az amerikai és kanadai boltok polcaira.

[HWSW] A Microsoft tegnap kiadott közleményében hivatalossá tette, amiről a múlt héten még csak pletykaszinten lehetett hallani: valóban csökken az Xbox 360 játékkonzol ára, igaz, csak az egyik modellé és az is csak a készlet erejéig. A jelenleg kapható, 20 gigabájtos merevlemezzel ellátott Xbox 360 Pro/Premium típust várhatóan augusztusban váltja egy nagyobb háttértárral ellátott változat, mely a régi, 349 dolláros fogyasztói áron kerülhet az amerikai és kanadai boltok polcaira. Amíg a készlet tart

Vasárnaptól azonnali hatállyal 50 dollárral mérsékelte az Xbox 360 Pro/Premium konzolok árát a Microsoft. A 20 gigabájtos merevlemezes háttértárolóval ellátott, vezeték nélküli kontrollerrel és headsettel együtt kínált pakkhoz így mától 299 dolláros ajánlott fogyasztói áron lehet hozzájutni a tengerentúlon. A gyártó egyszersmind világossá tette, hogy az Xbox 360 Premium konzol jelenlegi változata mostantól kifutó termék, helyét augusztusban veszi át egy új hardverváltozat, mely a mostani típus merevlemezes háttérkapacitásának a háromszorosát nyújtja.

Xbox 360

"Tisztában vagyunk azzal, hogy a vásárlók egyre több és több tárhelyet igényelnek, hogy az Xbox 360 nyújtotta tartalmaknak helyet biztosítsanak, mi pedig felár nélkül biztosítjuk számukra a nagyobb háttértárat" -- fogalmazott Alberto Penello, az Xbox termékmenedzsment vezetője. A redmondi cég a régebbi modell árának csökkentésével tehát lényegében az új, a régi Premium pakkhoz képest változatlan áron kínált változat érkezésére készíti elő a terepet, az árcsökkentésnek így a korábbi spekulációkkal ellentétben hosszú távon nem várható jelentős hatása.

A Microsoft a Premium csomagon kívül két változatban kínálja az Xbox 360 konzolokat, egyelőre azonban sem a legolcsóbban kínált, 275 dolláros Arcade, sem a legdrágább, 449 dollárért kínált Elite változat nem lesz olcsóbb. Az új Premium pakk -- akárcsak a régi -- fehér színben kerül forgalomba, jár hozzá majd egy vezeték nélküli kontroller és egy headset is, továbbá az ingyenes Xbox Live Silver tagság, valamint egy hónapnyi ingyenes Xbox Live Gold tagság.

Nem csak a merevlemez változhat

Az új kiszerelésnél a Microsoft lecseréli a korábbi modellben található, 20 gigabájt kapacitású merevlemezt egy 60 gigabájtos változatra, ám korántsem biztos, hogy a hardvert tekintve ez lesz az egyetlen különbség a régi és az új Premium modell közt: nagyjából egy hónapja röppentek fel az első pletykák arról, hogy a TSMC gyáraiban április óta termelik az Xbox 360 grafikus processzorának 65 nanométeres csíkszélességű változatát -- könnyen lehet, hogy az új modellbe már ezt a chipet építik.

A gyártás teljes átfutási ideje nagyjából két hónap, a tesztelést és tokozást követően így a nyár második felében, becslések szerint augusztus magasságában -- azaz éppen az új Premium változat érkezésekor -- érhetik el a boltok polcait az ilyen chipekkel szerelt Xbox 360-ak. A 65 nanométeres változat durván 20-30 százalékkal alacsonyabb hőfejlődéssel, egy esetleges alaplapi és hűtési áttervezéssel valószínűleg végleg megoldódnak a grafikus chip forrasztásainak szétszakadása által okozott lefagyások, melyek alaposan kivették részüket a hírhedt Red Ring of Death szindrómából.

Nem akarnak árháborút

Az árcsökkentés helyett egy új modell bevezetése annak tanúbizonysága, hogy a Microsoft nem kíván súlyos veszteségeket felvállalni annak érdekében, hogy növelje eladásait az elmúlt hónapokban felkapaszkodott PlayStation 3-mal szemben -- az év első 5 hónapjában 1,2-1,12 millió arányban a PS3 vezet az Egyesült Államokban, jelentette az NPD Group, mely némileg alulméri a piac nagyságát. A 20 gigabájtos Pro/Premium kifuttatásával összekötött árcsökkentés várhatóan jelentősen megdobja átmenetileg az Xbox 360 forgalmát, majd a 60 gigabájtos változat megjelenésével a Microsoft reményei szerint egy magasabb szinten stabilizálódhat -- a 350 dolláros, 60 gigabájtos merevlemezzel szerelt modell sokkal jobban mutat majd a polcokon a 400 dolláros, 40 gigabájtos PlayStation 3 mellett. A 60 gigabájtos merevlemez költségtöbblete gyakorlatilag elhanyagolható.

Hogy a 60 gigabájtos modell Európába is átkerül-e majd, egyelőre nem tudni, az eddigi tapasztalatok és gazdaságosság azt diktálja, hogy idővel igen. A Microsoft az öreg kontinensen március 14-ével drasztikusan, 80 euróval vágta meg az Xbox 360 összes változatának árát, így a referenciamodellnek tekintett 20 gigabájtos hivatalos javasolt kiskereskedelmi ára 269 euróra csökkent -- ez 62 ezer forint jelenleg nagyjából, de egyes hazai üzletekben 59 ezer forintért is hozzájuthatunk --, aminek hatására megduplázódtak az eladások, közölte a vállalat. Európa vitatott hadszíntér, a Microsoft és a Sony egymásnak ellentmondva egyaránt a piacvezető címét követeli magának a HD-konzolok terén.

Árcsökkentés jövő év márciusa előtt a Sony oldaláról sem várható, ugyanis a japán vállalat hangsúlyozottan a játékrészleg pénzügyi teljesítményének rövidtávú javítására koncentrál, és a PS3-ak szállítási előrejelzéseit is erősen konzervatívan határozták meg ennek megfelelően. Ezt a csapásirányt alig néhány napja erősítette meg az óriásvállalat pénzügyi vezére, Oneda Nobuyuki: "A stratégiánk nem több PS3-at eladni, hanem a nyereségességre koncentrálni. A tervünk az, hogy nem csökkentjük az árat". A PS3 amerikai forgalmazása a dollár gyengélkedése miatt egyértelműen erősen veszteséges, míg az európai valószínűleg minimálisan vagy egyáltalán nem, köszönhetően a termelési költségek lefaragása mellett az euró dollárral és jennel szembeni erősségének.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.