:

Szerző: Bányai György

2008. július 25. 13:48

Szeptemberben debütálhat a kétmagos Atom processzor

Az Intel közzétette netbookokba, egyéb hordozható eszközökbe szánt processorvariánsának két maggal ellátott változatának megjelenési dátumát és várható árát.

[HWSW] Az Intel közzétette netbookokba, egyéb hordozható eszközökbe szánt processorvariánsának két maggal ellátott változatának megjelenési dátumát és várható árát.

Az Intel Atom processzorai már számos netbookban megtalálhatóak, a lapkák kétmagos változatai szeptemberben érhetik el az ezekkel szerelt ultrahordozható számítógépekben a fogyasztókat. A kétmagos Atom 330 várhatóan szeptember 21-én mutatkozik be, de megvásárolni valószínűleg csak októbertől lehet. Az 1,6 gigahertzes frekvencián a processzormag mellett az egymagosénál nagyobb, egy megabájtnyi másodszintű gyorsítótár is üzemel majd. Egyes, meg nem erősített hírek szerint a kétmagos Atomokból 1,86 GHz-es verzió is készül majd.

Az új chip platformkompatibilis az egymagosakkal, így mindössze egy BIOS-frissítés szükséges használatához. A két processzormag következtében ugyanakkor növekszik a hőfejlődés, processzor és chipset együttes TDP-specifikációja 12 wattról 16-ra emelkedik. A kétmagos Atom továbbra is támogatja a szimultán többszálú végrehajtást, így chipenként 4 utasításszálat kapunk -- a fogyasztás leszorítása érdekében ésszerűnek tűnne azonban a kikapcsolás, az asztali szoftverkörnyezet kevéssé profitál az extra párhuzamosságból.

Az Atom 330 leginkább netbookokban lesz munkára fogva, mindössze 8 wattos fogyasztásával a találgatások szerint egy későbbi Eee PC változatban bukkanhat majd fel először. Állítólag az Apple is gondolkodik azon, hogy a processzort egy, még az idén megjelenő termékben alkalmazza, bár már tavaly szivárogtak ki ezzel kapcsolatos utalások, amikor az egymagos processzor még Silverthorne kódnéven futott. A két magot tartalmazó Atom 330 az Intel jelenlegi számításai szerint 43 dollárért kerülhet a számítógépekbe.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.