:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 18. 09:33

A kedvezőtlen körülmények ellenére stabilan növekedik a Microsoft

A Microsoft a dotkom-láz óta nem növekedett ilyen gyorsan, a cég negyedik pénzügyi negyedévének bevétele 18 százalékkal múlta felül a tavalyit, miközben a nettó profit több mint 40 százalékkal növekedett. A világ legnagyobb szoftvergyártójának éves forgalma elérte a 60 milliárd dollárt.

[HWSW] A Microsoft a dotkom-láz óta nem növekedett ilyen gyorsan, a cég negyedik pénzügyi negyedévének bevétele 18 százalékkal múlta felül a tavalyit, miközben a nettó profit több mint 40 százalékkal növekedett. A világ legnagyobb szoftvergyártójának éves forgalma elérte a 60 milliárd dollárt.

A június 30-án véget ért negyedévben a Microsoft 15,84 milliárd dolláros bevétel mellett 4,29 milliárd dollár nettó profitot ért el. Az egy részvényegységre jutó eredmény 46 cent volt, ami 1 centtel elmaradt az elemzői várakozásoktól -- a tőzsde kíméletlenül megbüntette Redmondot, a cég papírjai közel 7 százalékot zuhantak a bejelentés nyomán. Két éve nem volt példa arra, hogy a Microsoft részvények egyetlen nap alatt ennyit veszítsenek az értékükből.

Minden üzletág hasított

Pedig a Microsoft minden divíziója nagyszerű teljesítményt nyújtott az elmúlt három hónap során. A Vista iránti folyamatos érdeklődés nyomán a kliens-üzletág forgalma 15 százalékkal 4,37 milliárd dollárra emelkedett. Az új asztali operációs rendszerből eddigi története során már 180 milliót értékesített a Microsoft -- az eladott OEM licencek közel háromnegyede valamelyik prémium változat. A divízió üzemi eredménye 16 százalékkal 3,2 milliárd dollárra nőtt.

A szerverszoftverekért, fejlesztői eszközökért és rendszerfelügyeleti megoldásokért felelős részleg bevétele a Windows Server 2008 és a Visual Studio 2008 sikerének köszönhetően 21 százalékkal 3,74 milliárd dollárra ugrott egy év alatt -- sorozatban ez volt a huszonnegyedik negyedév, amikor a divízió kétszámjegyű százalékos bővülést ért el. A Servers and Tools üzletág eredménye majdnem 40 százalékkal 1,3 milliárd dollár fölé nőtt. Az üzleti szoftverekkel és az Office-szal foglalkozó részleg 14 százalékos bevételnövekedést ért el, elsősorban a SharePoint és a Dynamics család sikerének köszönhetően. A divízió 5,2 milliárdos forgalom mellett 3,3 milliárd dollár üzemi eredményt könyvelhetett el, utóbbi mutató 12 százalékkal növekedett.

Az online szolgáltatásokért felelős üzletág bevétele 677 millió dollárról 838 millióra emelkedett, miközben az üzemi veszteség 210 millió dollárról 488 millióra ugrott. A hirdetési bevétel 18 százalékkal emelkedett egy év alatt. Chris Liddell pénzügyi vezér szerint a vállalat felkészült arra, hogy további dollármilliókat költsön online tevékenységének megerősítésére, ezért várható, hogy a részleg egy ideig még veszteséges marad. Liddell szerint a jövőben további felvásárlások is várhatók ezen a területen.

Több mint 35 százalékkal növelte forgalmát az Entertainment and Devices üzletág, amely többek között az Xbox 360-ért is felelős. A negyedév során 1,3 millió konzolt értékesített a Microsoft, életciklusa alatt pedig összesen 20 milliót. A divízió minimalizálta veszteségét, a tavalyi negyedik negyedéves 1,5 milliárd dollárral összevetve most mindössze 188 millió dollár volt a negatívum, amelynek oka, hogy a cég tavaly ebben az időszakban könyvelte el a túlmelegedő Xbox 360-ak garanciális javításával és cseréjével kapcsolatos, több mint 1 milliárdos költséget.

Nehéz piaci körülmények között is optimista a cég

A most lezárt pénzügyi évben a Microsoft 18 százalékkal 60,42 milliárd dollárra növelte forgalmát, köszönhetően számos kulcsfontosságú termék (Windows Vista, Windows Server 2008, Visual Studio 2008, Office 2007, Xbox 360 konzolok és játékok) sikerének. A most elkezdődött pénzügyi évre 67-68 milliárd dolláros forgalmat várnak a Microsoftnál. Kevin Turner üzemeltetési igazgató szerint a gazdasági környezet nehéz, a vállalatok minden egyes cent elköltését megfontolják, ezzel együtt a Microsoft pozitívan tekint a most kezdődő pénzügyi évre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.