Szerző: Koi Tamás

2008. július 7. 12:07

Négyszáz gigabájtot tárol a világ legnagyobb kapacitású Blu-ray lemeze

Elkészítette a világ eddigi legnagyobb kapacitású Blu-ray lemezét a japán Pioneer. A cég által kifejlesztett kéklézeres adathordozó-prototípus a jelenleg elterjedt megoldásokhoz viszonyítva akár tizenhatszor több adatot képes tárolni -- a tizenhat rétegen 400 gigabájt fér el.

[HWSW] Elkészítette a világ eddigi legnagyobb kapacitású Blu-ray lemezét a japán Pioneer. A cég által kifejlesztett kéklézeres adathordozó-prototípus a jelenleg elterjedt megoldásokhoz viszonyítva akár tizenhatszor több adatot képes tárolni -- a tizenhat rétegen 400 gigabájt fér el.

A Pioneer rekordkapacitású Blu-ray korongjára a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapaható lemezekhez hasonlóan rétegenként 25 gigabájtnyi adatot lehet elhelyezni, egyelőre csak préselt eljárással, de a cég sajtóközleménye szerint idővel írható változat is lesz belőle. A többrétegű optikai lemezeknél az egymással szomszédos rétegek áthallása és a jelcsillapítás okozta veszteségek kiküszöbölése jelenti a legnagyobb kihívást, különösen egy ilyen, tucatnyinál is több adathordozó réteget tartalmazó megoldásnál.

Megoldották

A gyártó szűkszavú közleményéből nem derül ki egyértelműen, hogy a prototípus megtervezése és előállítása során hogyan sikerült a mérnököknek kiküszöbölniük ezeket a problémákat. A cég kommünikéje kitér rá, hogy a gyártási eljárás során sikerült egy olyan adathordozó réteget megalkotni, mellyel a minimálisra csökkenthető az áthallás -- ezt az megoldást részben az előző generációs optikai lemezek, azaz a DVD-k fejlesztési tudásbázisából kölcsönözték.

16 rétegű Blu-ray lemez

Az új, 16 rétegből álló lemezek olvasásához minden bizonnyal egy teljesen új, átdolgozott optikára lesz szükség. A lencse alapvető optikai tulajdonságain a Pioneer szerint ugyan nem kellett változtatni, de a tizenhat rétegű lemezekhez új, a jelenlegi megoldásoknál érzékenyebb és a fényszóródásból fakadó hibákat hatékonyabban kompenzáló olvasóegységet kell alkalmazni. Ez az optika visszamenőleges kompatibilitást ígér a jelenleg forgalomban lévő egy és kétrétegű Blu-ray lemezekkel.

A Pioneer a július 13-án Hawaii-on kezdődő International Symposium on Optical Memory and Optical Data Storage 2008 szakmai rendezvényen árul el további részleteket. Vélhetően itt fogják bejelenteni azt is, hogy a 400 gigabájtos optikai lemez mikor kerülhet -- ha egyáltalán -- kereskedelmi forgalomba.

Más is próbálkozott

Nem a Pioneer egyébként az egyetlen, mely a kereskedelmi forgalomban kapható kék lézeres lemezek kapacitását a már meglévő technológiai alapokon megsokszorozza. A TDK készített már négyrétegű, 100 gigabájtos, és hatrétegű, 200 gigabájtos Blu-ray lemez prototípust is. A lemezgyártó azóta sem tudta a lemezeket kereskedelmi forgalomban megjelentetni, melynek egyik valószínűsíthető oka (legalábbis a 200 gigabájtos változatnál), hogy a nagyobb kapacitást ígérő rendszer nem kínált visszamenőleges kompatibilitást a kurrens megoldásokkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról