Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 11. 15:13

Meghökkentő módszerekkel spórol az energiával a Microsoft

[Techworld/HWSW] A zöld informatika meghonosításának legfontosabb akadálya, hogy az IT-vezetőkön senki se kéri számon a villanyszámlát, ezért nem érdekeltek a környezetbarát, energihatékony megoldások bevezetésében. A Microsoftnál ezt felsimerve most átalakították egyes vezetők jutalmazási módszerét, és az év végi prémiumot az energiahatékonyság növekedéséhez kötötték.

[Techworld/HWSW] A zöld informatika meghonosításának legfontosabb akadálya, hogy az IT-vezetőkön senki se kéri számon a villanyszámlát, ezért nem érdekeltek a környezetbarát, energihatékony megoldások bevezetésében. A Microsoftnál ezt felsimerve most átalakították egyes vezetők jutalmazási módszerét, és az év végi prémiumot az energiahatékonyság növekedéséhez kötötték.

Minden watt számít

A változások áthatják az egész szervezetet. Korábban a cég óriási adatközpontjai az egyes üzletágak által elfoglalt alapterület alapján állították ki a számlát, emiatt elkezdtek elszaporodni a hatalmas teljesítménysűrűségű blade rendszerek, amit a légkondicionáló berendezések gyakran nem tudtak követni -- ezért sokszor még nagyobb teljesítményű, még többet fogyasztó hűtők beszerzésére volt szükség. Most azonban az adatközpontok üzemeltetői a felhasznált energia alapján számláznak az üzletágaknak.

[+] A legtöbb IT-vezetőnek fogalma sincs a rábízott berendezések fogyasztásáról

A változás kézzelfogható -- a Microsoft szerint a divíziók egy ideje már arra is figyelnek, ne maradjon kihasználatlan memória a szervereikben, ami feleslegesen növeli a gépek fogyasztását. A memóriával való takarékoskodás természetesen nem csak a villanyszámlára van jó hatással, hanem a beszerzési költségeket is csökkenti. A redmondi cég 2004 és 2007 között több mint 20 százalékkal növelte energiahatékonyságát a saját mérései szerint.

Christian Belady, a Microsoft áramellátásért és hűtésért felelős vezető mérnöke szerint a hatékonysági törekvések a cégnél ma már olyan területekre is kiterjednek, mint a szoftverfejlesztés. A programozók előtt korábban a teljesítmény lebegett a legfontosabb szempontként, az új felfogás szerint azonban ennek hatásait is vizsgálják -- ha például egy algoritmus gyorsításával aránytalanul megnő a számítógép fogyasztása, akkor lehet, hogy a fejlesztő végül lemond róla, mert hosszú távon nem hatékony.

Hatékonyabb létesítménygazdálkodás

A Microsoft nem csak az IT-vezetők, hanem a létesítmények üzemeltetéséért felelős szakemberek javadalmazását is energiahatékonysági célokhoz köti mostantól. Ennek érdekében az érintettek aztán egészen meglepő dolgokra is képesek, az egyik vezető például letakaríttatta az adatközpontnak helyet adó épület tetejét, ami ezt követően jobban visszaverte a napsugarakat, így a szerverteremben láthatóan csökkent a hőmérséklet. Ezóta a Microsoft összes adatközpontjának tetejét rendszeresen takarítják.

Természetesen azt sem szabad elfelejteni, hogy a hatékonyság növeléséhez elengedhetetlenül szükségesek a megfelelő mérések, a Microsoftnál ezért már régóta folynak olyan belső fejlesztések, amelyek segítségével a felelősök percrekész képet kaphatnak az adatközpontokban üzemelő gépek energiafogyasztásáról, hőmrésékletéről és egyéb paraméterekről. Korábban ezt úgy oldották meg, hogy a szervertermekben rendszeresen körbesétált egy alkalmazott, aki leolvasta és feljegyezte az egyes hőmérők által mutatott értékeket -- ez azonban nyilvánvaló okok miatt nem hatékony módszer.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

7

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.