Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 29. 12:42

Exkluzív: kipróbáltuk a HP csúcskategóriás otthoni notebookját

A HP a hazai notebookpiacon most még csak üzleti modellekkel van

A HP a hazai notebookpiacon most még csak üzleti modellekkel van jelen, ilyen gépekkel próbálja meg kiszolgálni a fogyasztói igényeket is. Ez azonban hamarosan változik, a nyár végén ugyanis a hazai boltokba is megérkeznek a kimondottan a fogyasztói szegmensnek szánt Pavilion konfigurációk.

Ászok ásza

A Pavilionok a business-kategóriás HP Compaq gépektől nem csak külsejükben, hanem szolgáltatásaikat tekintve is látványosan eltérnek, egyértelműen a multimédiás otthoni felhasználást célozzák. Szerkesztőségünkben a sorozat csúcsmodellje, a vadonatúj Centrino 2 platformra épülő Pavilion dv5-1080h vendégeskedett, ami egy 1680x1050 pixel felvontású 15,4 hüvelykes kijelzővel szerelt, NVIDIA GeForce 9600M GT grafikus chipet tartalmazó notebook, leginkább multimédiás felhasználásra, no meg persze játékok futtatására kihegyezve.

HP Pavilion dv5

A gép külsőre nem is különbözhetne jobban a HP konzervítv egyenszürke üzleti noteszeitől. A lakkfekete fedlap sarkában a HP logó bekapcsoláskor világítani kezd, hasonlóan az Apple noteszeihez. A fedél első látásra teljesen simának tűnik, közelebbről megnézve azonban látható, hogy valójában mintás, van textúrája -- jó ötlet, szépen kivitelezve. Ugyanez a minta köszön vissza a fedlap alatt, a billentyűzetet körbevevő burkolaton, ahol viszont nem fekete, hanem csillogó ezüst. Ugyanilyen színű a billentyűzet és a két irányba scrollozós touchpad is. A nálunk töltött rövid idő alatt a krómszínű festék nem kezdett el kopni, de nem vennék rá mérget, hogy hosszú távon is strapabíró. Reméljük, hogy intenzív használat után sem bukkan elő a műanyag nyers színe. A festéken szerencsére kevéssé látszanak az ujjnyomok, a Pavilion mindig ragyog.

A billentyűzet elég nagy és kényelmes, a HP mérnökei jól ráéreztek, hogy egy otthoni felhasználónak nincs szüksége numerikus gombokra, így a rendelkezésre álló helyet a szokásos notebook-billentyűkre fordították. Ennek köszönhetően a keyboard talán a legjobb, amivel valaha notebookon találkoztam, a gombok elég nagyok és megfelelően hosszú úton is járnak, nagyon kényelmes rajtuk a gépelés -- nálam még a Lenovo ThinkPadek legendásan jó minőségű billentyűit is überelte a dv5.

HP Pavilion dv5

A Pavilion strapabíró konstrukciónak tűnik, bár azt be kell valljam, a tesztidőszak alatt vigyáztam rá mint a hímes tojásra, lévén egyelőre ez az egyetlen darab az országban. A gép nem nyiszog, zörög, a fedél is robosztus, a kijelzőn még erős nyomásra, hajlításra sem látható elváltozás, a hordozás fizikai behatásainak tehát biztosan ellenáll a dv5.

A megjelenítő 1680x1050 pixel felbontású és az otthoni piacra szánt gépek többségéhez hasonlóan fényes kivitelű. Ennek megfelelően a színek szépek, teltek, viszont a kijelző tükröződése már egy sima szobában is zavaró lehet -- Doomhoz hasonló, sötét árnyalatokat megjelenítő játékokhoz muszáj lesz behúzni a függönyt, de inkább várjuk meg az éjszakát, ami a drámai hatást is fokozza. Ezt leszámítva a kijelzőt nem érheti panasz, a megjelenített kép csodás, a nagy felbontásnak köszönhetően pixeleknek nyoma sincs, és a fényerő is több mint elég. Filmnézéshez, játékhoz egyaránt kiváló -- feltéve, hogy elég sötét van a szobában. A kijelző felett egy 1,3 megapixeles beépített webkamera néz a felhasználóra.

A mozik élvezetéhez nem elég a szép kép, szükség van jó minőségű hangra is. A Pavilion dv5-be egy Altec Lansing hangrendszert építettek, ami hozza a közepes minőségű asztali hangfalszettek színvonalát. Persze gyomorrengető mélyekre ne számítsunk, de egy átlagos notebook sztereó hangszórójánál azért lényegesen jobban szól az Altec, még zenehallgatásra is megteszi.

HP Pavilion dv5

A billentyűzet felett található a multimédiás gombsor, ami a dv5 talán leggyengébb pontja. Az érintőbillentyűkkel lehet a hangerőt állítani, a hangot némítani, a vezeték nélküli adóvevőket (Wi-Fi 802.11 a/b/g/n és Bluetooth 2.0) ki- és bekapcsolni, és a médialejátszó szoftvereket kezelni. Sajnos az érintőgombok néha túl érzéketlenek, máskor meg "beragadnak", többször előfordult, hogy a gép úgy érzékelte, az ujjam rajta maradt a hangerőszabályzón, és csak az újraindítás segített. Nagyon jól néz ki, futurisztikus a sok világító ikon, de egyrészt a fényes bevonatú kijelzőn tükröződnek, másrészt meg használni kényelmetlen őket.

A gépet bőséggel ellátták csatlakozókkal. USB-portból négy is van rajta (egyikük eSATA is egyben), emellett FireWire-, és infraporton keresztül is csatlakoztathatunk perifériákat. A notesz által megjelenített képet VGA- és HDMI-porton is rákapcsolhatjuk külső monitorunkra vagy a tévénkre, emellett Ethernet- és modemcsatlakozó is található a dv5-ön, illetve egy multiformátumú kártyaolvasóval is ellátták. ExpressCard kártyákkal is elboldogul a gép, a foglalat szokás szerint a bal oldalon található. A fülhallgató- és mikrofoncsatlakozó a felhasználóval szemközti élen van.

HP Pavilion dv5

A dv5 jobb oldalán van egy antennacsatlakozó is, ugyanis a gépet tévétunerrel is felszerelték. A nálunk járt változatban egy ATSC szabványú tuner volt, amely Európában semmire sem használható, de a boltokba kerülő gépek már DVB-T vevővel érkeznek, amivel az év végén induló földfelszíni digitális tévéadásokat már be lehet fogni. A tévézést távirányító teszi kényelmesebbé, ami sajnos az általunk kipróbált demógépnek nem volt tartozéka, így tapasztalatokat nem szerezhettünk vele.

Megy mint a gép

Bekapcsolás után a Windows Vista Home Premium fogad, a gépre ezt telepíti a HP. A hardverkonfiguráció minden tekintetben csúcskategóriás, a 2,53 GHz-es Core 2 Duo T9400 processzor mellett 2 gigabájt DDR2-800 memória dolgozik, a megjelenítésről 512 megabájt saját memóriával gazdálkodó, 16x PCI Express felületen csatlakozó NVIDIA GeForce 9600M GT grafikus chip gondoskodik. A chipkészlet az Intel új PM45-öse, a Wi-Fi Link 5100 vezeték nélküli hálózati vezérlő szintén az Intelről származik, tehát ez egy Centrino 2 platformra épülő gép.

Adatainkat percenként 5400-at pörgő, 250 gigabájtos Fujitsu SATA-II merevlemez tárolja, ha ez betelt, kétrétegű, LightScribe technológiát is támogató Samsung DVD-újraíróval (TS-L633L) menthetjük le őket, de felárért Blu-ray korongokkal szót értő egység is rendelhető. A merevlemezen tárolt adatok biztonságáról az ujjlenyomat-olvasó mellett gyorsulásérzékelő is gondoskodik, ami rázkódás, leejtés esetén automatikusan parkolópályára állítja az író-olvasó fejeket, védve a tányérokat a fizikai sérüléstől és így az adatvesztéstől.

HP Pavilion dv5

A csúcskategóriás alkatrészek megfelelő hűtést is igényelnek. A Pavilion dv5 ventilátora alapjáraton elég csendes, alig hallható, persze intenzív terhelés, például 3D játékok futtatása esetén felhangosodik, ilyenkor a melegedni is kezd a gép. Szerencsére a forrósodás nem olyan durva mint amilyet például a HP 2133 esetében tapasztaltunk, nyugodtan lehet a dv5-ön akár órákon keresztül is játszani, előbb zsibbadnak el az ujjaink, mint hogy a meleg miatt kényelmetlennek éreznénk a gépet.

A Pavilion teljesítményét sem érheti panasz, a kijelző natív felbontásában (1680x1050) a Enemy Territory: Quake Wars "high" részletességi beállítások mellett teljesen folyamatos volt, és ugyanez elmondható a Company of Heroes-ról is. A Devil May Cry 4 demója 1680x1050 pixeles felbontásban az egyes jelenetekben rendre 26, 19, 29 és 18 fps-t mért -- egy hordozható géptől szerintünk kiváló eredmények.

A Pavilion dv5 hozzánk egy 65 Wh-s akkumulátorral érkezett, amit tétlen állapotban, csak az operációs rendszert futtatva, a fényerőt középre állítva, bekapcsolt hálózati vezérlők mellett 11 wattal merített. HD-videó lejátszásánál ez 28 wattig kúszott fel, ami azt jelenti, hogy egy két és fél órás film is végignézhető egy akkutöltéssel, például utazás közben, ha valakinek elfér a gép az ölében, és nem zavarja a 2,93 kilogrammos tömeg.

HP Pavilion dv5

Amitől a Pavilion igazi otthoni gép a hardverek mellett, az a szoftverkörítés. A gép előre telepítve tartalmazza a HP QuickPlayt, amelyet külön gyorsgombbal hívhatunk elő. Ez egy végletekig leegyszerűsített, ugyanakkor mégis látványos menürendszerben tárja elénk a notebook képességeit. Külön menüt kapott a zenelejátszás, a filmnézés, a játékok, a tévézés, a DVD-zés. Szintén az átlagos otthoni felhasználók életét hivatott megkönnyíteni a HP Total Care Advisor, ahol a gép egészségi állapotát lehet nyomon követni, például hogy jelentek-e meg biztonsági frissítések, amelyeket telepíteni kellene, mennyire teltek be a meghajtók, mikor készült az utolsó biztonsági mentés, vagy hogy a biztonsági beállítások megfelelőek-e.

Szerettük, de nagyon

A Pavilion dv5 a legjobb otthoni noteszgép, amihez eddig szerencsém volt. Jól néz ki, a megépítettsége és a teljesítménye is kiváló, emellett nem is szélesőségesen nehéz, bátrabbak akár utaztathatják is. A szoftverkörítés is példás -- a QuickPlay és a Total Care Advisor annyira leegyszerűsíti a használatot és a rendszer karbantartását, amennyire csak lehet, így az informatikával most ismerkedőknek is bátran ajánlható a Pavilion. Sajnos ezeket a szoftvereket a magyar piacra kerülő gépeken is angol verzióban találhatjuk meg, örülnénk egy lokalizált verziónak, de annyi baj legyen.

A most bemutatott HP Pavilion dv5-1080h előre telepített Windows Vista Home Premium operációs rendszerre és két év garanciával bruttó 345 ezer forint környékén lesz kapható, de a gyártótól kapott információk szerint kezdetben egy kicsit gyengébb konfiguráció, a dv5-1080eh lesz a Pavilion sorozat csúcsmodellje. Ennek processzora 2,4 GHz-es Core 2 Duo P8600, grafikus vezérlője pedig GeForce 920M GS fél gigabájt memóriával, cserébe a rendszermemória 2 helyett 4 gigabájtos, a merevlemez pedig 320 gigabájtos. A dv5-1080eh 1280x800 pixeles kijelzővel, Windows Vista Home Premium operációs rendszerrel és 2 év garanciával bruttó 314 ezer forintért kerül a boltokba. A dv5 sorozat legolcsóbb modellje 2 GHz-es processzorral, 2 gigabájt memóriával és 250 gigabájtos merevlemezzel bruttó 244 ezer forintba kerül, de ebben is lesz DVB-T vevő, jár hozzá a Vista Home Premium és a 2 év garancia.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról