Szerző: Bányai György

2008. július 22. 12:53

A Toshiba 400 gigabájtos merevlemezt is kínál noteszgépekbe

A Toshiba a napokban jelentette be új 2,5 hüvelykes merevlemezét, mely 9,5 milliméteres magasság mellett kínál 400 gigabájt kapacitást, nemcsak a noteszgéptulajdonosoknak. Az új meghajtóban két lemeztányér található, melyek 7200-as fordulaton pörögnek.

[HWSW] A Toshiba a napokban jelentette be új 2,5 hüvelykes merevlemezét, mely 9,5 milliméteres magasság mellett kínál 400 gigabájt kapacitást, nemcsak a noteszgéptulajdonosoknak. Az új meghajtóban két lemeztányér található, melyek 7200-as fordulaton pörögnek.

A Samsung, a Hitachi és a Fujitsu már korábban bemutatta három lemeztányéros, 500 gigabátos meghajtóját, azonban a Toshiba újdonsága mindössze két lemeztányért foglalkoztat. Az új tároló a gyártó eddigi legnagyobb adatsűrűségű modellje, a korongok négyzetmilliméterenként 477 megabitet tárolnak. A magas fordulatszám ellenére sikerült az elődhöz képest két decibellel alacsonyabbra szorítani a zajszintet, sőt, a jelenleg piacon lévő MK3252GSX modellnél húsz százalékkal kevesebbet is fogyaszt az új meghajtó.

A Toshiba az új merevlemezes egységet nem csak noteszgépekbe szánja, célzott területek között található a szórakoztatóelektronikai termékek, az asztali gépek, valamint a külső, hordozható tárolók piaca is. Az új merevlemez egy új sorozat legnagyobb kapacitású tagja, alá 80, 120, 160 és 250 gigabájtos modelleket is gondolt a gyártó. A sorozat minden tagja rendelkezik szabadesés-érzékelővel, amely még a földetérés előtt leparkolja az író-olvasófejeket. A négy kisebb, szintén 7200-as fordulaton pörgő változat tömegtermelése augusztusban kezdődhet, a 400-as alatt azonban szeptemberig nem indul el a gyártósor. A várható fogyasztói árakkal kapcsolatban a gyártó egyelőre nem közölt részleteket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról