Szerző: Koi Tamás

2008. július 29. 14:59

A Matsushita is százmilliókat öl az OLED-ek fejlesztésébe

[Nikkei/HWSW] Három éven belül, 2011-ben megkezdené a nagyobb képátlójú, 40 hüvelykes OLED-panelek tömeggyártását a Matsushita Electic Industrial. A cégnél az ehhez szükséges beruházásokat 100 milliárd japán jenre, azaz napi árfolyamon számítva nagyjából 136 milliárd forintra becsülik -- áll a Nikkei mai riportjában.

[Nikkei/HWSW] Három éven belül, 2011-ben megkezdené a nagyobb képátlójú, 40 hüvelykes OLED-panelek tömeggyártását a Matsushita Electic Industrial. A cégnél az ehhez szükséges beruházásokat 100 milliárd japán jenre, azaz napi árfolyamon számítva nagyjából 136 milliárd forintra becsülik -- áll a Nikkei mai riportjában.

A szerves fénykibocsátó diódákra épített kijelzőket kis méretben már jóval olcsóbb gyártani, mindezek ellenére csak néhány cég rendelkezik világszerte az ehhez szükséges technológiával és szabadalmakkal. A japán szórakoztatóelektronikai multik -- köztük a Matsushitával -- nemrég egy a szigetország kormányzata által támogatott kutatás-fejlesztési projektet is indítottak az szerves fénykibocsátó diódákból álló kijelzők gyártásának felfuttatására, a Sony pedig korábban arról számolt be, hogy 200 millió dollárt pumpál a szerveskijelzők gyártásába.

A japán gyártók -- így a Matushita is -- jelenleg leginkább a koreai piaci szereplőkkel versenyeznek, a kijelzők gyártásában világelső Samsung Electronics és az LG Display már korábban közölte, hogy hasonló projekteket indítanak az OLED-ek felfuttatása érdekében. A Samsung mobilkijelzőkért felelős divíziójának marketingért felelős alelnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy cége jelenleg 1,5 millió OLED-kijelző gyártására rendelkezik kapacitással, melyet 2009-re megduplázna, 2010-re pedig megnégyszerezne. Ezzel együtt a gyártási költségeket is csökkenteni lehetne, így nagyobb méretben is elérhetőbbek lennének ezek a megjelenítők, bár az továbbra is kérdés, hogy a 32 hüvelykes, vagy még nagyobb szerves megjelenítők ára milyen mértékben csökkenhet, így a technológia milyen ütemben képes felvenni a versenyt a kiforrottabb és lényegesen olcsóbb LCD-vel.

Sony 11 hüvelykes OLED LCD-tévé
A világ első OLED-tévéje, a Sony XEL-1

A Matsushita koreai riválisait megelőzve igyekszik a nagyobb panelek gyártását felfuttatni, a jelek szerint kerül amibe kerül alapon: a cég jövő tavasszal indítaná be a 20 hüvelykes, vagy nagyobb OLED-ek gyártására felállított üzemét, ahol egyelőre csak az új technológiájú kijelzők prototípusai készülnének. A cég ezzel együtt megduplázza a kutatás-fejlesztésben résztvevő szakemberek számát is, így rövid időn belül egy nagyjából 200 fős mérnöki gárda vesz majd részt az új generációs kijelzőpanelek megtervezésében.

A japán elektronikai multi 2010-ben egy LCD-paneleket gyártó üzemében állítaná fel azokat a gyártósorokat, melyekben a mai LCD-k méretével felérő, 40 hüvelykes, azaz nagyjából 100 centis képátlójú OLED-tévékbe kerülő paneleket állítják elő. A Himedzsiben található üzemben egy évvel később indulhat meg a nagyobb kijelzők tömegtermelése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról