Szerző: Bizó Dániel

2008. július 14. 12:55

Mélyponton az AMD, milliárdokat pazarolt el az ATI-ra

Újabb leírásra szánta el magát az AMD az ATI Technologies felvásárlásával kapcsolatban, ismét beismerve, hogy túl sokat fizetett a grafikus processzoraival ismertté vált kanadai cégért még 2006-ban. A sors iróniája, hogy minderre új, ütős Radeon családjának bevezetését követően kényszerült. A cég válsága súlyosabb lehet a 2002-esnél is.

[HWSW] Újabb leírásra szánta el magát az AMD az ATI Technologies felvásárlásával kapcsolatban, ismét beismerve, hogy túl sokat fizetett a grafikus processzoraival ismertté vált kanadai cégért még 2006-ban. A sors iróniája, hogy minderre új, ütős Radeon családjának bevezetését követően kényszerült. A cég válsága súlyosabb lehet a 2002-esnél is.

Milliárdokat az ablakon

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott dokumentumban az AMD közölte, egy tőkeveszteség-elemzést követően arra a megállapításra jutott, hogy az ATI felvásárlásával megszerzett szellemi javak és goodwill a korábbi várakozások alatt teljesítettek, és nem tükrözik már valós értéküket. A világ másodszámú processzorgyártója 880 millió dolláros egyszeri értékvesztési leírást könyvel el a második negyedévben -- a számviteli manőver készpénzmozgással nem jár, ugyanakkor veszteségként jelentkezik az eredménykimutatásban.

Ez rövid időn belül a második alkalom, hogy a processzorgyártó jelentősen korrigálni kényszerül az ATI 2006-os felvásárlásával megszerzett javak eredetileg 5,4 milliárd dolláros könyv szerinti értékét. Az AMD a tavalyi negyedik negyedévben szemben 1,6 milliárdos leírást könyvelt el a kanadai céggel megszerzett javakkal kapcsolatban, így a mostani értékvesztéssel együtt már közel 2,5 milliárd dolláros túlfizetést ismert el. Az AMD egyúttal a Spansion és más érdekeltségeivel kapcsolatban is leírásra kényszerült, összesen 36 millió dollár értékben. A leírások mellett a vállalat 190 milliós egyszeri nyereséget könyvelt el elavult félvezetőgyártó berendezéseinek értékesítéséből.

Az AMD papírjaival ötéves mélyponton kereskednek, a részvények a pénteki záráskor 4,84 dolláron cseréltek gazdát, mely 2,4 százalékos napi gyengülést jelent. A vállalat piaci kapitalizációja ezzel 3 milliárd dollár alá esett vissza, idén több mint 35 százalékot, az elmúlt egy évben pedig 68 százalékot vesztett értékéből -- az Intel papírjai azonos időszakokban 22 és 20 százalékos mínuszt mutatnak. A vállalat számára súlyos problémát jelent, hogy rendkívül rossz pénzügyi teljesítménye az ATI felvásárlása miatt jelentős adóssággal párosul, mindezt egy pénzügyi krízis közepette, ahol sokkal nehezebb pénzügyi forrásokhoz jutni, a tőkebevonás megdrágult.

Válságban

Az AMD pénzügyi forrásainak apadását jól jelzi, hogy az idei 1,1 milliárd dolláros tőkeberuházási kerete szintén ötéves mélypontot ért el, egyes elemzők szerint jövőre pedig tovább zuhanhat, amennyiben a cég valamilyen módon nem tud forrásokat bevonni -- ez gyakorlatilag egyet jelentene a vállalat jövőbeni versenyképességének drasztikus leromlásával. Összehasonlításképpen az Intel idén 5,2 milliárd dollárt tervez költeni tőkeberuházásokra, és nagyjából 6 milliárd dollárt kutatás-fejlesztésre, több mint háromszor annyit, mint riválisa.

Még borúsabbá teszi a képet, hogy az AMD legfrissebb szerverpiaci terméktervén 2009-ben sem szerepel új mikroarchitektúrára épülő mikroprocesszor, miközben az Intel az idei év végével megindítja következő generációjának piaci bevezetését, mely tovább növeli a nyomást az AMD-n. A cég forgalmának dereka, 80 százaléka jelenleg x86-os processzorokból származik, igaz, ehhez szükséges a grafikus részleg gyengélkedése is. A K8 nagyobb ráncfelvarrásának tekinthető 10h mikroarchitektúra már ma is hátrányban van az Intel Core-ral szemben, amit rendszerarchitektúrával képes némileg ellensúlyozni -- még néhány hónapig.

[+] Felrúgta szerverpiaci terméktervét az AMD

A negyedik negyedévben az egy-kétutas szerverekben és felsőkategóriás PC-kben debütáló Nehalem kódnéven ismert generációval az Intel várhatóan bedarálja az AMD szerverpiacon realizált nyereségének nagy részét, miközben még mélyebbre nyomja az asztali termékeknél kettős fojtással: a teljesítményéhes szegmenseknél a Nehalem fölénye, míg az alsóbb kategóriákban az alacsony költséggel termelhető kétmagos Wolfdale és négymagos Yorkfield termékek agresszív árazása jelent majd egyre súlyosabb problémát. A Mercury Research adatai alapján az AMD átlagos eladási ára a PC szegmensekben fele az Intelének, miközben fajlagos előállítási költsége magasabb.

Az AMD pénzügyi helyzetén némileg javíthat, hogy a grafikus chipekért felelős részleg számára a Radeon HD 4800-as termékvonal piacra kerülésével minden adott, hogy részesedését nyereségesen növelje, így az ATI felvásárlása kapcsán felmerült kiadások legalább egy részét megkezdheti visszatermelni. Bármilyen jól is teljesítsen azonban a jövőben az eddig veszteséges GPU-üzletág, a vállalati forgalom és nyereség derekát továbbra is processzoroknak kell hoznia, és a megtermelt nyereség elégtelen volna a processzorfejlesztések, pláne a félvezetőipari beruházások versenyképessé tételéhez -- nem beszélve arról, hogy ezzel a grafikus család versenyképességét ásná alá az AMD.

[+] Gyilkosra sikerült az AMD új grafikus chipje

Az AMD számára papíron két kiút létezik a jelenlegi fenntarthatatlan helyzetből: az egyik a tőkeintenzitás drasztikus megemelése, amivel a tőkeberuházások valamint kutatás-fejlesztés versenyképessége fokozódna, továbbá megszűnne a vállalat nehéz pénzügyi helyzete jelentette nyomás. Erre a jelenlegi helyzetben gyakorlatilag csak egy magántőkés csoport vagy befektetési alap belépésével lenne reális esély -- ahogyan azonban az iparágban elterjedt nézet is tartja, az Intellel szemben versenybe szállni ostobaság. A helyzet a 2002-eshez képest is kritikusnak tűnik, ugyanis nincs ütős termék kilátásban, raádásul a cég súlyosan eladósodott, miközben az Intel ereje teljében van, nem pedig vakvágányon robog, ahogyan azt hat évvel ezelőtt tette a NetBursttel.

Hogy komoly érdeklődő tőkéscsoport nincs a horizonton, azt az jelzi, hogy Hector Ruiz vezér csapata a másik irányról beszél immár lassan egy éve: az úgy nevezett "asset smart" vagy "asset light" stratégia részeként az AMD egy egyelőre nem részletezett módon drámaian csökkentené működésének tőkeigényét, mely gyakorlatilag egyet jelent a félvezetőgyárainak legalább részleges eladásával. Az új stratégia nyilvánosságra hozatala a közeljövőben várható. Egy, az Intellel kötött szerződés egyik hivatalosan meg nem erősített kitételének értelmében ugyanakkor az AMD nem szervezheti ki termelésének több mint 20 százalékát. Amennyiben ettől a korlátozástól nem tud megszabadulni, jelentősen csökken a mozgástere. A cég éves elemzői konferenciája november 13-án esedékes.

[+] Radikális változások elé néz az AMD

Az AMD eközben belső strukturális reformon is keresztülmegy költséghatékonyságának fokozása érdekében, hogy a nyereséges működéshez szükséges bevételi küszöböt a negyedéves 2 milliárd dollárról 1,5 milliárd dollár közelébe szorítsák. A strukturális reform kapcsán alkalmazottainak mintegy 10 százalékától válik meg az év során a cég, ugyanakkor számos kulcspozíciót betöltő felsővezetőt is elvesztett. Az idei év első három hónapja során mindössze 1,5 milliárd dollár árbevételt ért el az AMD, vesztesége pedig 358 millió dollárra rúgott, melyből 50 millió dollárt az ATI felvásárlása kapcsán könyvelt el. Második negyedéves jelentését 17-én, e hét csütörtökén teszi közzé a a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról