Szerző: Bizó Dániel

2008. július 18. 12:43

Veszteség és vezérváltás a folyamatos stratégiai átalakuláson áteső AMD-nél

A vártnál némileg rosszabb második negyedéves eredményekről számolt be az AMD, miután új termékbevezetései egyelőre kevéssé fejtették ki hatásukat. A vállalat erőteljesen dolgozik azon, hogy csökkentse költségeit, leválasztja magáról stratégiai jelentőséggel nem bíró tevékenységeit, és ígéri, rövid időn belül fellebbenti fátylát előkészületben lévő új működési modelljéről. Eközben Hector Ruiz azonnali hatállyal átadja az elnök-vezérigazgatói pozíciót Dirk Meyer korábbi operatív vezérigazgatónak, és az igazgatótanács élén dolgozik tovább a cég stratégiai átalakításán.

[HWSW] A vártnál némileg rosszabb második negyedéves eredményekről számolt be az AMD, miután új termékbevezetései egyelőre kevéssé fejtették ki hatásukat. A vállalat erőteljesen dolgozik azon, hogy csökkentse költségeit, leválasztja magáról stratégiai jelentőséggel nem bíró tevékenységeit, és ígéri, rövid időn belül fellebbenti fátylát előkészületben lévő új működési modelljéről. Eközben Hector Ruiz azonnali hatállyal átadja az elnök-vezérigazgatói pozíciót Dirk Meyer korábbi operatív vezérigazgatónak, és az igazgatótanács élén dolgozik tovább a cég stratégiai átalakításán.

Nehéz körülmények

Az AMD második negyedéves bevétele mindössze 3 százalékkal múlta felül a tavalyi második negyedéveset, és 7 százalékkal maradt el az egyébként is gyenge első negyedévestől -- eközben a rivális Intel forgalma 9 százalékkal növekedett és a szezonális hatás következtében mindössze 2 százalékkal olvadt az első negyedévhez képest. Az AMD 1,35 milliárd dolláros árbevételéhez 269 millió dolláros működési veszteség társult, a nettó veszteség pedig főként az ATI felvásárlásával megszerzett javak értékvesztési leírásainak következtében 1,19 milliárd dollárt tett ki. Az operatív cash-flow 240 millió dolláros negatívumot mutatott, a tőkeberuházások pedig 104 millió dollárra zuhantak vissza a készpénzállomány védelme érdekében.

Összefoglaló
- Csökkent az eladott processzorok volumene és átlagos eladási ára
- Rengeteg új terméket mutatott be a vállalat a negyedév során
- A 45 nanométeres processzorok a negyedik negyedévben bukkanhatnak fel legkorábban
- Üzemi nyereséget várnak a harmadik negyedévtől
- Meyer veszi át a stafétabotot Ruiztól, ez azonban nem hoz stratégiai irányváltást, viszont Meyer a fejlesztések jobb menedzselését ígéri
- Az AMD leválasztja magáról az ATI felvásárlásakor megszerzett mobiltelefonok és digitális televíziók területeivel foglalkozó részlegeit
- Assett smart részletezése év vége előtt
A vállalat 193 millió dolláros nyereséget könyvelt el 200 milliméteres szeleteteket megmunkáló berendezéseinek értékesítéséből, melyek a drezdai Fab 30 félvezető üzem 300 milliméteresre történő migrációjával szabadultak fel. Ezen hatás nélkül üzemi szintű vesztesége 336 millió dollárra rúgott, bruttó profithányada (a termékértékesítésből a termék előállítási költségeinek levonásával képződő nyereség) mindössze 37 százalékot tett így ki, árulta el a negyedéves konferenciahíváson Robert Rivet pénzügy vezérigazgató. Ez 4 százalékponttal alacsonyabb az első, és mindössze 3 százalékponttal magasabb a tavalyi gyenge második negyedévesnél -- összevetésképpen az Intel 55,4 százalékos bruttó hányadról adott számot. A tőzsde nem reagált jól a jelentésre, az AMD papírjai több mint 7 százalékot gyengültek a tőzsdén kívüli kereskedésben. "Összefoglalva, a második negyedév nehéz volt" -- mondta Rivet.

[+] A gazdasági bizonytalanságra fittyet hányva nő a PC-piac

A gyenge nyereségességi szintet Rivet a csökkenő volumennel és a még nagyobb mértékben visszaeső átlagos eladási árral magyarázta, a PC-piac egészséges bővülése ellenére. A pénzügyi vezető elmondta, "a nem túl jó" bruttó marzsot a korábbi generációs termékek magas volumene magyarázza, köztük rengeteg egymagos modellel, melyek nyomott áron kerültek piacra. Szintén fontos tényezőként említette Rivet, hogy a számítógépek árai is folyamatosan lefelé tartanak. Az AMD tizennyolc négymagos terméket rajtoltatott el a negyedév során, továbbá hárommagos Phenomokkal is megjelent, a Puma notebook platform széleskörű adoptációnak örvend a gyártók körében, és debütált a Radeonok új családja is, ezek azonban egyelőre nem tudtak döntő hatást kifejteni a pénzügyi teljesítményre, ahogyan az értékesítés volumenének felfuttatásához időre van szükség.

A mikroprocesszor és chipset-üzletág gyakorlatilag nullszaldót produkált, ez azonban tartalmazza a 200 milliméteres berendezések értékesítésének pozitív hatását, enélkül 202 millió dolláros üzemi veszteséget könyvelt el 1,1 milliárdos forgalom mellett -- ez gyakorlatilag megegyezik a tavalyival és 7,8 százalékkal alacsonyabb az első három hónapnál. A grafikus chipekből és Xbox 360 licencekből származó bevétel 248 millió dollárt mutatott, ami 18 százalékos emelkedés, ennek ellenére a 38 milliós veszteség lényegében nem jelent javulást.

Nagy ígéretek

A harmadik negyedévre az AMD a bruttó hányad 40 százalék fölé emelkedését várja a négymagos Opteronok és a három- és négymagos Phenomok szállításainak emelkedésétől, valamint a Radeon HD 4800 család piaci térnyerésétől, melyek megemelik az átlagos eladási árakat és a volument egyaránt. Jelenleg rendelkezésre álló adataik alapján Rivet 8-10 százalékos bevételnövekedést vár a mikroprocesszorokból a szezonálisan erős harmadik negyedévtől, mely az iskolakezdési szezont, és az ünnepekre történő felkészülés hatását is tartalmazza, és ennél valamivel erősebbet a grafikus chipektől. "Pénzt akarunk termelni a harmadik negyedévtől és továbblépni onnan" -- fogalmazott Rivet. "Nem akarunk visszanézni".

Rivet elmondta, jelentős előrehaladást értek el a strukturális reformokban. Az erőfeszítések eredményeként a nyereségességhez szükséges korábbi 2 milliárd dolláros bevételküszöböt sikerült nagyjából 1,6 milliárd dollárra leszorítani, és üzemi szinten továbbra is nyereségesek kívánnak lenni az év második felében, jövő év elejére pedig a 1,5 milliárd dolláros küszöböt szeretnék elérni. Az új termékek felfutása és a működési költségek lefaragása mellett segíteni fog ebben a 45 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiára történő átállás megkezdése is, mellyel jelentősen csökkenthető a mikroprocesszorok fajlagos előállítási költsége, miközben teljesítményük fokozható. Az első 45 nanométeres termékek kereskedelmi szállításai a negyedik negyedév elejére esedékesek, a termelés felfuttatása már megkezdődött.

Vezetőváltás és racionalizáció

Az AMD stratégiai transzformációjának útján a konferenciahívás alkalmával jelentette be maga Hector Ruiz, hogy a jóbarátjának tekintett Dirk Meyer váltja fel őt az elnök-vezérigazgatói pozícióban, ő pedig az igazgatótanács elnökeként dolgozik tovább a tőkeintenzitás drasztikus lecsökkentését célzó úgynevezett "asset smart/light" stratégián, melyet még idén részleteznek -- várhatóan a cég november 13-i elemzői konferenciáján. Ruiz elmondása alapján régóta készültek erre a lépésre, és úgy érzik, most érkezett el az alkalmas pillanat. A cserével nem változik meg az AMD stratégiája, ugyanakkor a vállalat jobban fókuszál majd a nagyvolumenű szegmensekre, és a chiptervező múlttal rendelkező Meyer közvetlenül felügyeli majd, hogy megfelelő termékek fejlesztései induljanak meg, ahogyan a fejlesztési folyamatokat is kezében tartja majd. Az AMD az elmúlt négy évben eljátszotta fejlesztésbeli lépéselőnyét az Intellel szemben, és súlyos konzekvenciákkal járó hátrányba került.

[+] Mélyponton az AMD, milliárdokat pazarolt el az ATI-ra

Az előző negyedéves jelentés közzétételekor az AMD közölte, hogy felülvizsgálja a számítástechnikai iparhoz szorosan nem tartozó tevékenységeket, és stratégiai illeszkedésük, valamint nyereségességük fényében dönteni további sorsukról. A vállalat döntött: a mobiltelefonokba és digitális televíziókba beágyazott chipeket tervező részlegeit leválasztja a cég működéséről, közölte Rivet, ennek pontos módjával kapcsolatban azonban egyelőre nem tudott nyilatkozni a pénzügyi vezető. "Alaposan meg kell vizsgálnunk minden tevékenységünket annak érdekében, hogy biztosítsuk, a középpontban lévő x86-os és grafikus termékeink egészséges úton haladnak a vezető szerep és nyereségesség felé" -- fogalmazott Ruiz az első negyedéves konferenciahíváson.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról