Szerző: Koi Tamás

2008. július 17. 10:01

Egyszer írható memóriakártya segítheti a törvényszékek és a hatóságok munkáját

A hatóságok, törvényszékek és más, kritikus feladatokat ellátó szerveknél használt, analóg kép- és hangrögzítőrendszereket leváltó digitális megoldások egyik legaggályosabb velejárója az adatok manipulálásának lehetősége -- ez a probléma már az analóg korszakban is problémássá, vagy éppen lehetetlenné tette például egy (mozgó)kép vagy hangfelvétel perdöntő bizonyítékként történő felhasználását. A SanDisk most, a könnyen manipulálható digitális adathordozók korszakában mégis megtalálta a megoldást erre a problémára, az egyszer írható memóriakártya, az SD WORM képében.

[HWSW] A hatóságok, törvényszékek és más, kritikus feladatokat ellátó szerveknél használt, analóg kép- és hangrögzítőrendszereket leváltó digitális megoldások egyik legaggályosabb velejárója az adatok manipulálásának lehetősége -- ez a probléma már az analóg korszakban is problémássá, vagy éppen lehetetlenné tette például egy (mozgó)kép vagy hangfelvétel perdöntő bizonyítékként történő felhasználását. A SanDisk most, a könnyen manipulálható digitális adathordozók korszakában mégis megtalálta a megoldást erre a problémára, az egyszer írható memóriakártya, az SD WORM képében.

A SanDisk SD-formátumú WORM (Write Once Read Many) memóriakártyájának elsősorban olyan hatósági, törvényszéki, esetleg egészségügyi területeken lehet majd hasznát venni, ahol kritikus fontosságú, hogy az adatok rögzítése után ne lehessen azokat módosítani. Az új típusú kártya így a rendőrségi nyomozások vagy bírósági tanúvallomások során rögzített kép és hangfelvételek biztonságos tárolását szavatolja, ugyanakkor más területeken, például az elektronikus szavazásnál is hasznát vehetik a kormányzati szervek. A WORM-kártya a rögzítéstől számított 100 évig szavatolja az információk biztonságos tárolását.

Kitörölhetetlen, megváltoztathatatlan

Az egyszer írható SanDisk memóriakártya -- ahogy arra neve is utal -- az adatok rögzítése után semmilyen lehetőséget nem ad a törlésre vagy a módosításra, a technológia így alapjaiban különbözik a hagyományos, flashalapú kártyáktól, jellegét tekintve leginkább az MROM-hoz (mask read-only memory) hasonlít, ezeket a memóriákat azonban csak a gyárban lehet megtölteni adattal. A WORM-kártya egyik legnagyobb előnye, hogy a formátumát tekintve kompatibilis a jelenleg elterjedt kártyatípusok egyik legnépszerűbb változatával, a Secure Digital kártyával. Az SD kártyanyílással rendelkező eszközök így egytől-egyig képesek olvasni az egyszer írható kártyára mentett adatokat, írni viszont csak a mikrokód módosítása után tudják a kártyát.

A SanDisk a technológia gyors térhódítása érdekében szoros együttműködést remél a digitális fényképezőgépek, diktafonok, orvosi eszközök és más digitális megoldások gyártóival, így azok a lehető leghamarabb felkészíthetik már meglévő vagy új eszközeiket a WORM-kártya írására. Az amerikai gyártó ezzel együtt szeretné kilobbizni az illetékes szabványalkotó testületnél, az SD Card Associationnál, hogy az egyszer írható SD memóriakártya mielőbb ipari szabvánnyá váljon.

Az egyszer írható memóriakártya egyelőre kizárólag 128 megabájt kapacitással érhető el, de még idén érkeznek belőle több adat tárolására is képes változatok. A gyártó az egyedi megrendelések alapján határoz meg árat a WORM-kártyára, mely jó eséllyel soha nem kerül kiskereskedelmi forgalomba.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.