Szerző: Bizó Dániel

2008. július 7. 17:18

Káoszt okozhat egy jogi hiba az amerikai szabadalmi világban

[The New York Times/HWSW] Egy alkotmányellenes eljárás az Egyesült Államokban az elmúlt 8 év során hozott szabadalmi ítéletek nagy részét érvénytelenítheti, számolt be nemrég a New York Times, ami hatalmas felfordulást eredményezhet a területen.

[The New York Times/HWSW] Egy alkotmányellenes eljárás az Egyesült Államokban az elmúlt 8 év során hozott szabadalmi ítéletek nagy részét érvénytelenítheti, számolt be nemrég a New York Times, ami hatalmas felfordulást eredményezhet a területen.

Egy amerikai jogászprofesszor, John F. Duffy egy alkotmányossági hibát fedezett fel az Egyesült Államok szabadalmi ügyekkel foglalkozó bíráinak kinevezésében. Egy 1999-es törvénymódosítást követően megváltozott a bírák kinevezésének menete, ugyanis ennek jogköre a kereskedelmi minisztertől átkerült a szabadalmi és védjegy hivatal igazgatójának kezébe, mely hivatal a minisztérium része -- vagyis delegálták egy feladatot, melyet nem lehetett volna. Ez a lépés azonban Duffy és más jogászok, sőt immár az Igazságügyi Minisztérium szerint is alkotmányellenes, és vizsgálják a feloldás lehetőségét.

A törvénymódosítás 2000-ben emelkedett erőre, és azóta 46 bírát neveztek ki így a jelenlegi összesen 74-ből, vagyis ítéletek ezrei válhatnak semmissé, melyek dollármilliárdok sorsáról döntöttek. Duffy felfedezését azóta többen megvizsgálták, és minden jel szerint valóban alkotmányellenes döntések tömegéről van szó, ezt megkerülni legfeljebb az alkotmány szövegezésének újraértelmezésével lehetne -- például hogy a szabadalmi hivatal igazgatója a releváns csúcsvezető.

A bírák kinevezésének alkotmányos szabályozása a hatalommal való visszaélések kordában tartását tartotta szem előtt a demokratikus politikai kontroll eszköze révén. A törvényjavaslatok alkotmányosságának ellenőrzését az Igazságügyi Minisztérium Jogi Irodája végzi, ezen szabályozás felett azonban úgy tűnik, véletlenül átsiklottak. Az Egyesült Államokban szabadalmi kérdésekben háromtagú bírói testületek hoznak döntéseket, és jelen esetben minden olyan ítélet támadás alá kerülhet a legfelsőbb bíróság előtt, melynek meghozatalában legalább egy vitatottan kinevezett bíró részt vett.

A technológiaintenzív szektorok, mint amilyen az informatikai ipar is, különösen érzékenyen a szabadalmi rendszerre, mely a különféle fejlesztésekhez fűződő szellemi tulajdonjogokat alapvetően meghatározzák. Az amerikai szabadalmi rendszer lazasága és a technológiai kérdések bonyolultsága következtében gyakorlatilag folyamatosan jogi háborúk jellemzik az ipart, ahol a szabadalmak pszichológiai és valós fegyverként is funkcionálnak. A Seagate például termékek helyett szabadalmi jogi támadással válaszolt eddig az SSD-gyártók elburjánzására.

A Microsoft burkolt szabadalmi fenyegetésekkel igyekszik bizonytalanságot és félelmet kelteni a piacon a nyílt forrású szoftverekkel kapcsolatban, de magát a céget is gyakorlatilag állandóan perlik, így például az Eolas Technologies-zel 8 éven át viaskodott az Internet Explorer a scriptek és bővítmények kezelésével kapcsolatban, majd végül peren kívül egyezséget volt kénytelen kötni, és eltávolítani bizonyos kódrészleteket a szoftverből -- igaz, ezt a megállapodást nem érinti az alkotmányossági jogi hercehurca, mert nem bírósági döntés született. Egy magánszemélynek azonban 8,9 millió dollárt ítélt meg az Office szabadalomsértése kapcsán egy bíróság még 2006-ban.

Szintén bírósági ítéletet követően egyezett meg az Intergraph-fal az Intel 225 millió dollár kifizetéséről, mivel az Intel egyes termékei szabadalomsértőek, ahogyan szintén ezen a jogcímen húzott ki 250 milliót a chipgyártó óriás zsebéből a Transmeta. Az IT-ipar talán egyik legrégebb óta húzódó és legnagyobb horderejű folyamatban lévő pereskedése a Rambushoz kötődik, mely állítja, a memóriagyártók elszedték tőle szabadalmait és a jóváhagyása nélkül foglalták bele a JEDEC DDR-szabványokba, majd összehangoltan kiszorították termékeit a piacról. A cég most gyakorlatilag az összes nagyobb DRAM-gyártó ellen folytat szabadalmi és trösztellenes pereket, tét több százmillió dollár. A Rambus nemrég kedvező ítéletet harcolt ki a Micron ellen, ugyanakkor a gyártó megfellebbezte azt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról