:

Szerző: Koi Tamás

2008. július 29. 11:45

Esélytelen a kínaiak HD DVD alapú lemezformátuma

Globális szinten valószínűleg nem jelent ellenfelet a Blu-ray-nek, de még csak arra sincs esély, hogy új életet leheljen a tavasszal hirtelen elhalálozott HD DVD lemezformátumba az a kínai szabvány, mely a Toshiba által kreált és a DVD Forum pártfogásában álló kék lézeres formátumra épít. A China Blue High-definition (CBHD) szabványnak megfelelő első lemezek és lejátszók az év végén kerülhetnek a boltokba -- de csak Kínában.

[HWSW] Globális szinten valószínűleg nem jelent ellenfelet a Blu-ray-nek, de még csak arra sincs esély, hogy új életet leheljen a tavasszal hirtelen elhalálozott HD DVD lemezformátumba az a kínai szabvány, mely a Toshiba által kreált és a DVD Forum pártfogásában álló kék lézeres formátumra épít. A China Blue High-definition (CBHD) szabványnak megfelelő első lemezek és lejátszók az év végén kerülhetnek a boltokba -- de csak Kínában.

Ázsiai lapértesülések szerint a hatalmas felvevőpiacnak számító Kína saját HD-s lemezszabványt készít a HD DVD nyomdokaiban -- a korábban ezért CH-DVD néven is ismert rendszer nagyrészt kínai fejlesztésekre épül, így saját másolásvédelmi eljárást és kodekeket is használ. A szabványt nem egészen egy év alatt hozták tető alá: a helyi Shanghai United Optical Disc a héten jelentette be, hogy elkészült az első CHBD gyártósora. Bár egyes lapok a mostanra tekintélyes hátszéllel rendelkező Blu-ray szabvány potenciális ellenfeleként említik a CBHD-t, aligha valószínű, hogy a kínaiak megoldása valaha kitörhet az anyaországból.

Egy mindenki ellen

A szabvány világméretű térnyerését egyrészt a nagyobb filmkiadók, szórakoztatóelektronikai készülékeket gyártó világcégek és a hollywoodi stúdiók gáncsolják: ezek közül egy sem állt be a CBHD támogatói közé és teljesen kizártnak tűnik, hogy a jövőben bármelyik kiadó a licencdíjakra és a nemzetközi tartalomterjesztési feltételekre notóriusan fittyet hányó kínaiak pártjára állna. Másrészről az asztali Blu-ray lejátszók ára a lézerdiódák és a dekóderchipek gyártásának felfutása óta meredeken zuhan, így a CBHD-nek nagyon komoly árelőnyt kellene felmutatnia ahhoz, hogy eséllyel lépjen ringbe a teljes nyugati filmforgalmazó ipar és a nagy szórakoztatóelektronikai multik által immár egységesen támogatott Blu-ray szabvánnyal szemben.

A CBHD egy területen tud jelentősen olcsóbb lenni feltételezett riválisánál: a kínaiak kék lézeres adathordozóját előállító gyártósor felállítása lényegesen olcsóbb, hiszen -- akárcsak a HD DVD-k esetében -- a már meglévő DVD-gyártósorokra lehet építeni, melyeknek az átállítása nagyjából 800 ezer dollárból megúszható, miközben egy Blu-ray gyártósor felállítása alsó hangon is hárommillió dollárt kóstál.

Állami kék lézer

Nem a CBHD az első olyan optikai adathordozó, amit kínai gyártók voltaképpen azzal a céllal hoztak létre, hogy részben vagy teljes egészében megkerüljék a nyugati multiknak fizetendő licencdíjfizetési kötelezettséget. A Kínai Állami Hírügynökség 2003-ban kürtölte világgá, hogy kész a DVD-Video helyi riválisának szánt Enhanced Versatile Disc (EVD) lemezformátum, mely a jelentős kormányzati támogatás és a helyi elektronikai gyártók összefogása ellenére sem tudta megvetni a lábát, még az anyaországban sem: EVD-n a bejelentés óta eltelt öt év alatt összesen négy ismertebb kiadvány jelent meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.