Szerző: Koi Tamás

2008. július 10. 10:48

Iparági összefogás az OLED-ek felfuttatásáért

Eddig példátlan iparági és kormányzati összefogás született Japánban az LCD-k egyik lehetséges utódjául elképzelt OLED-ek sorozatgyártásának elősegítésére, fellendítésére.

[HWSW] Eddig példátlan iparági és kormányzati összefogás született Japánban az LCD-k egyik lehetséges utódjául elképzelt OLED-ek sorozatgyártásának elősegítésére, fellendítésére. Nyomják bele a pénzt

A szerves fénykibocsátó diódákból álló kijelzők gyártása ma még költséges és bonyolult, az iparág vezető gyártóinak összefogásával és jelentős kormányzati támogatással azonban rövid távon sikerülhet a nagyobb tömegek számára is elérhetővé tenni a technológiát. A nagyobb méretű OLED-tévék elterjedésére azonban így is hosszú éveket kell még várni. A japán New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO) által 3,5 milliárd japán jennel államilag támogatott kutatási-fejlesztési projekt elsődleges célja, hogy a nagyobb méretű, alacsony fogyasztású OLED-ek előállítási költségeit nagyságrendekkel csökkentse. A fejlesztés célja ezzel együtt az új technológiájú panelek élettartamának növelése is.

A szerves fénykibocsátó diódákra épített kijelzőket kis méretben már jóval olcsóbb gyártani, mindezek ellenére csak néhány cég rendelkezik világszerte az ehhez szükséges technológiával és szabadalmakkal. A NEDO által támogatott fejlesztésekben tíz japán cég vesz részt, köztük olyan vezető iparági multik, mint a Sony, a Sharp, a Toshiba vagy a Matsushita. A japán gyártók jelenleg leginkább a koreai piaci szereplőkkel versenyeznek, a kijelzők gyártásában világelső Samsung Electronics és az LG Display már korábban közölte, hogy hasonló projekteket indítanak az OLED-ek felfuttatása érdekében.

Az első kereskedelmi forgalomban kapható OLED-tévét ettől függetlenül egy japán szórakoztatóelektronikai óriás, a Sony dobta piacra -- a mindössze 11 hüvelykes képátlójú, három milliméter vastag XEL-1 tavaly került a boltokba. A Sony jelenlegi tervei szerint 2009 végén, 2010 elején dobná piacra első nagyobb képátlójú, legalább 16 hüvelykes OLED-tévéit. Az OLED-kijelzők rendkívül vékonyak, a fénykibocsátó ledek pedig elképesztő képminőséget nyújthatnak, hatalmas kontrasztot, ragyogó színeket varázsolhatnak a nézők elé. A készülékek emellett kevesebbet is fogyaszthatnak, mint LCD-s vagy plazmás társaik.

Évekre az eredmény

A Sony májusban közölte, hogy a nagyobb méretű OLED-ek sorozatgyártásának felfuttatása érdekében jelentős összegeket, mintegy 210 millió dollárt invesztál a kutatás-fejlesztési alapokba. Az iparági összefogással indult, a NEDO által támogatott projekt fejlesztési fázisa 2012-ben zárulhat le, a jelenleg elterjedt LCD-khez képátlóban is felérő, 40 hüvelykes OLED-ek tömeges termelése pedig a jövő évtized második felében kezdődhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról