:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 20. 11:40

Semmi sem utal arra, hogy megállna a memóriaárak csökkenése

Elemzők az év közepén a DRAM-árak emelkedését jósolták a második félévre, azonban ennek semmi nyoma nem látszik: az irányadó 512 megabites DDR2-667 chipek ára 1,52 dolláros éves mélypontra süllyedt a DRAMeXchange memóriatőzsde szerint. Két hét alatt 12 százalékkal lettek olcsóbbak a chipek.

[HWSW] Elemzők az év közepén a DRAM-árak emelkedését jósolták a második félévre, azonban ennek semmi nyoma nem látszik: az irányadó 512 megabites DDR2-667 chipek ára 1,52 dolláros éves mélypontra süllyedt a DRAMeXchange memóriatőzsde szerint. Két hét alatt 12 százalékkal lettek olcsóbbak a chipek.

2007 eleje óta több mint 70 százalékkal lettek olcsóbbak az 512 megabites DDR2-667 chipek, ahogy az egymással versenyző gyártók igyekeznek megszabadulni a felhalmozott készletektől. A cégek az elmúlt években folyamatosan növelték gyártókapacitásukat, hogy leszorítsák a fajlagos költségeket, illetve piaci részesedést nyerjenek. A memóriagyártók arra számítottak, hogy a Windows Vista megjelenése nyomán hirtelen nagy kereslet támad a memória iránt, azonban az új operációs rendszer várnál visszafogottabb piaci szereplése gyorsan lehűtötte a kedélyeket.

Memóriamodul
Bőven van memória, és olcsó

Az iSuppli piackutató cég szerint a második negyedév alatt a DRAM-piac 7,33 milliárd dollárt tett ki, ami éves összehasonlításban 24 százalékos csökkenést jelent. A Samsung ki tudta hasznáni méretbeli előnyét és csak 16 százalékkal csökkent a DRAM-forgalma, a kisebb gyártók rosszabbul jártak, a ProMos 43 százalékkal, a PowerChip 39 százalékkal, a Nanya 32 százalékkal kevesebb bevételt könyvelt el mint egy évvel korábban, de még a gyártói rangsorban második Hynix is 29 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni. Érdekes egyébként, hogy a második negyedévről szóló jelentésében az iSuppli határozottan kijelentette, hogy az árak elérték a mélypontot és a harmadik negyedévben stablizálódás várható -- ezzel a piac mindeddig adós.

A memóriagyártók problémája és a piac telítettsége ugyanakkor rövid távon kedvez a vásárlóknak, akik minden eddiginél olcsóbban bővíthetik gépüket vagy kedvezőbb áron vásárolhatnak komolyabb konfigurációkat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.