:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 13. 10:16

Windowsos szervereket is szállít a Sun

A Microsoft felé nyit a Sun Microsystems: a két vállalat tegnap bejelentette, hogy hamarosan akár Windows Serverrel telepített gépek is rendelhetők lesznek a kaliforniai szervergyártótól. A cégek emellett együttműködnek annak érdekében, hogy a Windows Server a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa a Sun x86-os szerverein, illetve a Solarist futtató gépek felügyelhetők legyenek a Microsoft System Center Virtual Machine Managerből (a Virtual Server 2005 utolsó frissítése már támogatja a Solarist).

[HWSW] A Microsoft felé nyit a Sun Microsystems: a két vállalat tegnap bejelentette, hogy hamarosan akár Windows Serverrel telepített gépek is rendelhetők lesznek a kaliforniai szervergyártótól. A cégek emellett együttműködnek annak érdekében, hogy a Windows Server a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa a Sun x86-os szerverein, illetve a Solarist futtató gépek felügyelhetők legyenek a Microsoft System Center Virtual Machine Managerből (a Virtual Server 2005 utolsó frissítése már támogatja a Solarist).

A szerződés értelmében a Sun egy fejlesztőközpontot hoz létre a Microsoft redmondi főhadiszállásán, ahol a szerverek és szoftverek összehangolásán dolgoznak. A két cég emellett együttműködik IPTV-területen is, a közös fejlesztések alapja itt a Microsoft MediaRoom multimédiás platform, illetve a Sun szerverei és tárolóeszközei.

A bejelentés kétségtelenül nagy fordulat a Sun életében. Bár a vállalat kínálatában már évek óta szerepelnek x86-os szerverek, amelyeken elméletileg Windows is gond nélkül futtatható, a cég eddig nem szállított a Microsoft operációs rendszerével előre telepített kiszolgálókat: ha valaki Windowst szeretett volna használni egy Sun szerveren, az operációs rendszert külön kellett megvennie és a telepítésről is magának kellett gondoskodnia. Ennek ellenére már eddig is sokan használtak Windowst a Sun x86-os gépein -- persze nem annyian mint Linuxot vagy Solarist.

Nem csoda, hogy a Sun nem akard kimaradni a windowsos piacról, amely régóta az egyik legnagyobb növekedést produkáló szegmense a szervereladásoknak. Az idei második negyedévben a windowsos kiszolgálók forgalma 18,7 százalékkal 5 milliárd dollárra nőtt, ez a teljes piac 38,2 százaléka, ami éves szinten 4 százalékpontos növekedésnek felel meg. A UNIX-szegmens 4 százalékkal 4,2 milliárd dollárra olvadt, ezzel a piac 31,7 százalékát képezte. A Linux 9 százalékos bővülést követően már 1,8 milliárd dollárnyit, vagyis 13,6 százalékot hasított ki a piacból.

Az egykoron teljesen "magába forduló" Sun, amely néhány éve még csak saját processzorra és saját operációs rendszerre épülő gépeket forgalmazott, az utóbbi időben egyre inkább kinyílt. Ennek a folyamatnak az eredményeképp előbb az x86-os szerverek kerültek be a cég kínálatába, ezzel párhuzamosan megérkezett a Linux-támogatás, most pedig a hivatalos Windows-támogatás, nemrég pedig az IBM bejelentette, hogy egyes szerverein a Sun Solaris 10 operációs rendszere is elérhető lesz, méghozzá teljeskörű támogatással. Ezzel a Solaris is teljes értékű kereskedelmi operációs rendszerré vált.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.