Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 18. 13:08

Megújuló csapattal vág neki a következő évnek a Sun Microsystems hazai leánya

Hivatalosan is bemutatkozott a sajtó képviselőinek Hernádi József, a Sun Microsystems hazai leányvállalatának új ügyvezetője, aki a HP-hoz igazoló Hegedüs Gábort váltja ebben a pozícióban. Hegedüs általános helyetteseként Hernádi pár hónapig megbízottként irányította a cég munkáját, majd július közepén nevezték ki ügyvezetővé.

[HWSW] Hivatalosan is bemutatkozott a sajtó képviselőinek Hernádi József, a Sun Microsystems hazai leányvállalatának új ügyvezetője, aki a HP-hoz igazoló Hegedüs Gábort váltja ebben a pozícióban. Hegedüs általános helyetteseként Hernádi pár hónapig megbízottként irányította a cég munkáját, majd július közepén nevezték ki ügyvezetővé.

Megújuló csapattal

Hegedüst a napokban több vezető is követte a Suntól a HP-hoz, Kristóf Judit marketing-igazgató, aki a HP-nál Orosz-Várkonyi Attilát váltja, Szkurka János, az államigazgatási üzletág vezetője, aki a HP-nál szintén az államigazgatási értékesítési tevékenységet irányítja, valamint Mohai Gábor, aki a Technológia és Szolgáltatások Üzletág (TSG) kereskedelmi vezetője lesz. Emellett még egy magasabb beosztású vezető hagyta ott a Sunt a HP kedvéért, azonban ő nem járult hozzá ahhoz, hogy nevét nyilvánosságra hozzák.

Hernádi szerint egy prosperáló vállalatot vett át, amelynek további sikeres működtetése számára még nagyobb kihívást jelent, mintha egy "döglődő" céget kellene talpra állítania. Az ügyvezető elmondta, a személycserék nem zavarták meg a Sun hazai leányvállalatának működését, az üzletmenet folyamatos, egy kis vérfrissítés pedig amúgy is ráfért már a 75 fős szervezetre. A távozó szakemberek utódlásáról már zajlanak az egyeztetések, egy-két kinevezésre akár már heteken belül számítani lehet, az az év végére pedig már minden tekintetben teljes lesz a létszám. Hernádi bízik benne, hogy az elkövetkező éveknek egy megújult, erős csapattal vághat neki a Sun.

A szoftverektől és a szolgáltatásoktól várják a növekedést

A sajtótájékoztatón szó esett még a Sun Microsystems hazai eredményeiről is. A júniusban véget ért pénzügyi évet kitűnő mutatókkal zárt a cég, a bevétel a piaci átlagnál gyorsabban, 13 százalékkal növekedett, a nyereség pedig harmadával ugrott meg, köszönhetően a költségoptimalizálásnak, amely egybeesik a nemzetközi trendekkel. A Sunnál augusztus elején újabb nagyszabású leépítésről határoztak, a 34 ezer dolgozót foglalkoztató cég mintegy 2 ezer alkalmazottjától válik meg. Ezek az elbocsátások azonban eddig mindig elkerülték a magyar leányvállalatot, mint ahogy most is.

Hernádi elmonda, jelentős növekedést könyvelt el a Sun a pénzügyi szektorban, ezen a területen a forgalom közel harmadával nőtt és ma már a bevételek 30 százalékát teszi ki. A vállalat hagyományos erősségének számító távközlési szegmens ugyanakkor stagnált, amely mögött az ISP-szektorban általános költségcsökkentés áll. A Sun forgalmának ma már ötödét adja az ipari és szolgáltatási szektor, itt a cég bevétele a piaci átlagnak megfelelően (7-8%) nőtt, a fennmaradó 20 százalékot adó államigazgatás megrendelései azonban elmaradoztak, itt komoly bevételcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni a Sun Microsystems.

A Sun a jövőben elsősorban a szoftverektől és szolgáltatásoktól, termékoldalon pedig a tárolóeszközöktől vár nagy növekedést. A szoftverek terén területen leginkább az azonosságkezelési és a SOA-projektek viszik a prímet, ezekkel a Sun olyan ügyfeleket (pl. Erste Bank) is meg tud nyerni, amelyek amúgy nem a cég hardvereit használják. A tárolóeszközök esetén mind az adattárolás, mind pedig az adatmentés-visszaállítás olyan terület, amelyre egyre többet költenek a cégek. Amint az ismert, a Sun 2005-ben felvásárolta a StorageTeket, amivel egycsapásra az adatmentési piac élmezőnéybe katapultáta magát. A termékportfolió csúcsa, a Sun StorateTek SL8500-as szalagkönyvtár ma már Magyarországon is látható, az OTP-nél üzemel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról