Szerző: Bizó Dániel

2007. szeptember 17. 10:53

Csődvédelembe menekült az SCO, miután befuccsolt a Linux elleni hadjárat

A Linux ellen folytatott jogi hadjáratáról hírhedté vált SCO Group csődvédelemhez folyamodott, melynek keretén belül átszervezéseket kíván végrehajtani. A vállalat célja, hogy időt nyerjen, miután két bírósági ítéletet követően minden reális esélyét elvesztette, hogy bevételre tegyen szert pereskedései révén, sőt, pénzügyi erejét meghaladó visszafizetésekre és büntetésekre számíthat. Az amerikai csődjog értelmében a benyújtó céggel kapcsolatos jogi eljárásokat ilyenkor felfüggesztik.

[HWSW] A Linux ellen folytatott jogi hadjáratáról hírhedté vált SCO Group csődvédelemhez folyamodott, melynek keretén belül átszervezéseket kíván végrehajtani. A vállalat célja, hogy időt nyerjen, miután két bírósági ítéletet követően minden reális esélyét elvesztette, hogy bevételre tegyen szert pereskedései révén, sőt, pénzügyi erejét meghaladó visszafizetésekre és büntetésekre számíthat. Az amerikai csődjog értelmében a benyújtó céggel kapcsolatos jogi eljárásokat ilyenkor felfüggesztik.

Hadjárat

Az SCO több mint négy éve látott hozzá Linux-ellenes pr- és jogi hadjáratához, melynek középpontjába az IBM-et állította. A vád szerint az IBM megengedte, hogy a Linux kernel fejlesztéseibe kód szivárogjon át UNIX operációs rendszereiből (AIX, Dynix), melyek az SCO tulajdonába tartozó UNIX System V variánsainak számítanak, vagyis ezzel megsértették az SCO szellemi tulajdonát. Erre alapozva az SCO 5 milliárd dollárra perelte az IBM-et, és minden Linux-felhasználótól is licencdíjat akart megkövetelni.

A zavarkeltés megindítását követően egy évvel egy kiszivárgott e-mail alapján a Microsoft is reflektorfénybe került, mely több tízmillió dollár értékű tőke kiközvetítésében segített az SCO-nak veszteséges tevékenységét és a jogi kiadásokat finanszírozni, valamint szintén tízmillió dolláros nagyságrendben vásárolta meg az SCO UNIX licenceit.

A redmondi óriásvállalat ezidőtájt agresszív, támadó kommunikációval és lobbival küzdött a szabad szoftver koncepciója ellen, antikapitalistának tüntetve fel azt, mely veszélyezteti az amerikai szoftveripart és állások tízezreit -- vagyis az SCO tevékenysége nagyon is beillett a képbe.

A Novellt is támadta

A magát linuxos vállalatnak beállító Novell szintén 2004 magasságában közölte, hogy nem az SCO a UNIX System V jogtulajdonosa, így az ahhoz kapcsolódó jogi eljárások is megalapozatlanok. Az SCO természetesen a Novellt is perbe fogta az IBM-et követően. Tavaly a bíróság ejtette az IBM-mel szembeni vádak többségét, miután az SCO az IBM UNIX-kódbázisának átnyújtását követően sem mutatott rá az állítólagos jogsértésekre.

Idén tavasszal gyakorlatilag semmissé váltak az SCO vádjai, miután az IBM jogászai rámutattak, hogy az SCO semmiféle lényegi dologra nem képes rámutatni, miközben megsértette a GPL-t. A végső csapást a cég egy hónapja szenvedte el, mikor Utah állam egy szövetségi bírója kimondta: a Novell a UNIX System V tulajdonosa. Az SCO papírjai egy nap alatt harmadukra zuhantak.

Sokba fog kerülni

Az SCO ezzel nemcsak elvesztette a lehetőséget, hogy folyamatosan veszteséges tevékenysége mellett bevételhez jusson, vagy felvásárlás célpontját képezze, hanem egyúttal a felszámolás szélére került. A cég ugyanis miközben saját szokásos üzleti tevékenységét is egyre nehezebben finanszírozza, immár a cég teljes vagyonát meghaladó követelésekkel nézhet szembe hamarosan, hiszen jogtalanul gyűjtött éveken át UNIX-licencdíjakat, melyek összege a 40 millió dollárt is elérheti.

A cég piaci értéke nem éri el a 8 millió dollárt, ahogyan a cég teljes vagyona is alatta marad a visszafizetések és büntetések várható összegének, így akár felszámolásra kerülhet. Az érintett felek nem kommentálták az eseményeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról