:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 4. 10:26

Váratlanul lemondott a Sony Ericsson vezére

Váratlanul lemondott a Sony Ericsson elnök-vezérigazgatója, Miles Flint, aki 2004 óta irányítja a vállalatot, és november 1-én adja át a helyét Hideki Komiyamának. Flint az év végéig még a céggel marad és tanácsadóként segíti Komiyama munkáját.

[HWSW] Váratlanul lemondott a Sony Ericsson elnök-vezérigazgatója, Miles Flint, aki 2004 óta irányítja a vállalatot, és november 1-én adja át a helyét Hideki Komiyamának. Flint az év végéig még a céggel marad és tanácsadóként segíti Komiyama munkáját.

Gyenge kezdés

A Sony Ericsson története meglehetősen nehézkesen indult. Miután a japán és a svéd cég 2001-ben vegyesvállalatban egyesítette mobiltelefon-részlegeit, a friss cég a mobilpiac felfutása ellenére látványosan gyengén szerepelt, piaci részesedése nem érte el a Sony és az Ericsson korábbi részesedésének összegét. A helyzet súlyosságát jól jellemzi, hogy 2002 végén Kurt Hellström akkori Ericsson-vezér közölte, amennyiben a mobiltelefonos vegyesvállalat teljesítménye nem javul látványosan, az Ericsson nem fektet több pénzt a veszteséges Sony Ericssonba.

2003-ban azonban a Sony Ericsson szerencséje jobbra fordult, többek között a T610 óriási sikerének köszönhetően a vállalat forgalma növekedésnek indult és a cég végre nyereséget tudott elérni. A T610-et később számos, hasonló sikerű készülék követte a vállalat kínálatában, például a K700. Az óriási áttörést azonban a 2005-ben piacra dobott Walkman családdal érte el a cég, a kifejezetten zenelejátszásra tervezett mobilok óriási sikert arattak és a gyártói rangsor negyedik helyére katapultálták a Sony Ericsson. A Walkmant követően a vállalat egy másik jól csengő Sony-márkanevet, a Cyber-shotot is bevetette, amelyet a fotómobiljai viselnek.


A legújabb Cyber-shot: K770

Az idei második negyedévben a Sony Ericsson már 25 millió mobiltelefont adott el, ami 59 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A Walkman és a Cyber-shot márkával forgalmazott modellek továbbra is húzzák a forgalmat, előbbiből például 9 milliót szállítottak le, vagyis több mint minden harmadik eladott Sony Ericsson telefon Walkman mobil volt. A cég piacrészesedése ennek köszönhetően 6-ról 9 százalékra ugrott egy év alatt. Ugyanakkor az olcsó készülékek iránti kereslet növekedése miatt a telefonok átlagos eladási ára 14 százalékkal csökkent, a nyereség így "csak" 54 százalékkal emelkedett és elmaradt a várakozásoktól.

Pihenésre vágyva

Flint távozásának oka azonban nem ez: az 54 éves vállalatvezető 1991 óta dolgozik a Sonynál különféle pozíciókban, a közeljövőt pihenéssel szeretné tölteni és egyelőre még nem döntött arról, hol folytatná pályafutását. A brit Flint 1991-ben lett a Sony Broadcast & Communications UK ügyvezetője, majd 1998-ban a Sony Broadcast & Professional Europe elnökévé nevezték ki. 2002-ben a Sony üzleti megoldásokért felelős részlegének európai irányításával bízták meg, majd 2003-tól a vállalat európai marketing-tevékenységét irányította egészen 2004-ig, mikoris a Sony Ericsson elnök-vezérigazgatói székébe ült.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.