Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 6. 14:37

Csökken a Linux iránti érdeklődés a vállalati szférában?

A CIO Pulse negyedéves felmérése alapján a Linux üzleti terjedése várhatóan lassulni fog a jövő évben. A UBS Research több mint 60 informatikai felsővezetőt kérdezett meg nagyvállalatoknál, amelyek között pénzügyi szolgáltatók, iparvállalatok, egészségügyi intézmények és közműszolgáltatók is voltak.

[HWSW] A "CIO Pulse" negyedéves felmérése alapján a Linux üzleti terjedése várhatóan lassulni fog a jövő évben. A UBS Research több mint 60 informatikai felsővezetőt kérdezett meg nagyvállalatoknál, amelyek között pénzügyi szolgáltatók, iparvállalatok, egészségügyi intézmények és közműszolgáltatók is voltak.

A felmérésben szereplő informatikai felsővezetők közül azok, amelyek vállalatánál még nincs Linux, 90 százalékban nem is tervezik a bevezetést már az idén. Januárban még csak 87 százalék nyilatkozott így, egy évvel korábban pedig 60 százalék, ami arra enged következtetni, hogy a Linux terjedése lassulni fog. Ez azonban nem meglepő annak fényében, hogy az elmúlt években a szabad operációs rendszer milyen sebességgel hódított a vállalati szektorban: a linuxos szerverek rendre a legnagyobb növekedést produkálták az összes kiszolgáló között, például.

A felmérés szerint a vállalatoknál továbbra is a Windows a legnépszerűbb szerverplatform, részesedése 80 százalék feletti, ami erős emelkedést mutat a januári 62 százalékhoz képest. Eközben a UNIX-ok részaránya 28 százalékról 13 százalékra esett vissza, elsősorban azért, mert egyre több cég váltja fel UNIX-szervereit linuxos megoldásokkal. A Linux terjedése szempontjából kulcsfontosságú szerepe lesz a virtualizációnak, amely az iparág egyik legfelkapottabb új technológiája, ennek megfelelően a Linux-disztribútorok is kiemelt figyelmet szentelnek neki. Mind a Red Hat, mind a SUSE legújabb változatában helyet kapott virtualzációs megoldás.

A felmérés érdekes eredménye, hogy a megkérdezettek túlnyomó többségbe 2008 második felében tervezi széles körben bevezetni a Windows Vistát a vállalatánál. A válaszadók 70 százaléka vélte úgy, hogy 2007-ben a cégének nőni fognak az informatikai kiadásai függetlenül attól, hogy milyen lesz a gazdasági környezet.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.