:

Szerző: Bizó Dániel

2007. szeptember 17. 16:22

Elutasította a Microsoft fellebbezését az Európai Bíróság

Helybenhagyta az Európai Bizottság (EB) ítéletét az Európai Bíróság, és elutasította a Microsoft fellebbezését. Ezzel megerősítette az EB azon 2004-es határozatát, mely többek között dokumentációk megosztását, egy Windows Media Player nélküli XP-változatot írt elő, valamint közel fél milliárd euró bírság megfizetésére kötelezte. Brüsszel és Redmond azóta is vitázik azon, hogy utóbbi teljesítette-e a dokumentációs előírásokat, melynek tétje további több százmillió eurós büntetés.

[HWSW] Helybenhagyta az Európai Bizottság (EB) ítéletét az Európai Bíróság, és elutasította a Microsoft fellebbezését. Ezzel megerősítette az EB azon 2004-es határozatát, mely többek között dokumentációk megosztását, egy Windows Media Player nélküli XP-változatot írt elő, valamint közel fél milliárd euró bírság megfizetésére kötelezte. Brüsszel és Redmond azóta is vitázik azon, hogy utóbbi teljesítette-e a dokumentációs előírásokat, melynek tétje további több százmillió eurós büntetés.

A Bizottság három év vizsgálódást követően döntött úgy 2004-ben, hogy 497 millió eurós pénzbírságot szab ki a világ legnagyobb szoftvervállalatára. Ezen túlmenően Media Player nélküli Windows XP változat elkészítésére és a Windows operációs rendszer hálózati kommunikációs protokolljainak, interfészek licencelhető dokumentációjának elkészítésére kötelezte, mivel hogy rivális szerverszoftver szállítók is képesek legyenek versenyképes termékeket előállítani. A Microsoft miközben fizetett, elkészítette a kívánt XP-t, és állítása szerint mindent megtett a megfelelő dokumentáció elkészítése érdekében, fellebbezett a döntéssel szemben. A luxemburgi bíróság hosszas huzavonát követően most kimondta, a Bizottságnak ad igazat.

A Bizottság tavaly nyáron újabb 280 millió euró büntetést szabott ki, mivel úgy találta, hogy a vállalat nem teljesítette a határozatban foglaltak dokumentációra vonatkozó részét, ezen túlmenően pedig napi 3 millió eurós keretet szabott meg, mely alapján akár további több mint 1 milliárd eurós bírságot kaphat az óriás. A Microsoft nem ért egyet, a vállalat szerint a Bizottság elfogult, ezért ezt a határozatot is megtámadta a bíróságon. A mostani elsőfokú ítélettel szemben 2 hónapig adhat be fellebbezést, amivel az ügy az Európai Legfelsőbb Bíróság elé kerül. A jelenlegi elsőfokú határozat kimondja, hogy a Bizottság által megkövetelt interoperabilitás foka megalapozott, és az ennek érdekében hozott előírás összhangban állnak, vagyis szabadalmaztatott eljárások ide vagy oda, meg kell azokat osztani a riválisokkal.

A Brüsszel és Redmond közötti huzavona a dokumentáció körül zajlott az elmúlt években, mivel a Bizottság újra és újra elégtelennek nevezte a Microsoft lépéseit. "Az európai antitröszt politika 50 évében ez az első eset, hogy olyan vállalattal találkoztunk, a mely nem tett eleget egy trösztellenes határozatnak" -- mondta el Jonathan Todd, Neelie Kroes versenyjogi biztos szóvivője még márciusban. Úgy tűnik, a dokumentáció tartalmának kielégítő voltában már nincs vita, melynek érdekében a vállalat megnyitotta a Windows releváns forráskódját, a licenceléshez kapcsolódó díjakat azonban továbbra sem fogadta el. Az EB vizsgálatot folytat jelenleg az Intel, a Rambus és Qualcomm ellen is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.