Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 25. 10:11

Xeon-alapú rackszerverek a Sun kínálatában

Nyolc hónappal azután, hogy a Sun stratégiai szövetséget kötött az Intellel, ma várhatóan megérkeznek az együttműködés első gyümölcsei, mégpedig két rackbe szerelhető Xeon-alapú szerver képében. A Sun Fire x4150 és x4450 gépeket október elejétől szállítják majd.

[HWSW] Nyolc hónappal azután, hogy a Sun stratégiai szövetséget kötött az Intellel, ma várhatóan megérkeznek az együttműködés első gyümölcsei, mégpedig két rackbe szerelhető Xeon-alapú szerver képében. A Sun Fire x4150 és x4450 gépeket október elejétől szállítják majd.

A két gép közül az x4150 a kisebb konfiguráció, ez egy 1U kivitelű kétfoglalatos rackszerver, amelybe két- vagy négymagos Xeon processzorok szerelhetők, a memória pedig 64 gigabájtig bővíthető. A Sun Fire x4450 már 2U magas és négyfoglalatos, a cég szerint ebben a tekintetben egyedülálló a világon. Az x4450 memóriája legfeljebb 128 gigabájtig bővíthető, legfeljebb 1 terabájt merevlemez építhető bele, 4 gigabites Ethernet-portja van és 6 PCI Express kártyát lehet beletenni. A gépek egyaránt támogatják a Solaris, Linux és Windows operációs rendszereket. A Sun Fire x4150 ára 3 ezer dollár alatt kezdődik, az x4450 alapkiépítésben viszont már 8 ezer dollárba kerül.

A Sun egy egész terméksorozatot épít majd az Intel processzoraira, az új gépek között további Xeon-alapú szerverek és munkaállomások egyaránt lesznek, de a cég természetesen nem adja fel az AMD-alapú termékeit sem: a Sun elsők között jelentett be a vadonatúj négymagos Opteronra épülő gépeket. A januárban bejelentett megállapodás értelmében a Sun és az Intel szorosan együttműködik annak érdekében, hogy a Solaris operációs rendszer kihasználja az Intel processzorokba épített lehetőségeket, például a virtualizáció támogatását, az energiatakatékos funkciókat vagy az I/O gyorsítást.

Sun Fire x4450
Sun Fire x4450

A Sun éveken át csak saját tervezésű SPARC processzorai köré épített szervereket, a cég első kirándulása az x86-os világba 2000-ben kezdődött, amikor felvásárolta a szerverkészülékeket gyártó Cobalt Networks vállalatot. A Cobalt kínálatában Intel, később pedig AMD processzoros termékek is szerepeltek. Az első, Solarist futtató, általános célú x86-os szerver a Pentium III-ra épülő Cobalt LX50 volt a Sun kínálatában, amely 2002-ben jelent meg a piacon és tűnt el nyomtalanul.

A Sun és az x86-os világ kapcsolatába az újabb fordulatot az AMD Opteron megjelenése hozta el, a kaliforniai szervergyártó ugyanis az elsők között karolta fel a processzorcsaládot. A vállalat kínálatában eleinte egy- és kétprocesszoros rendszerek szerepeltek, ma már négyfoglalatos gép is van a palettán. Az Opteronok egészen tavaly nyárig minden tekintetben felülmúlták a Xeonokat, azonban a Core-generáció megjelenésével az Intel került fölénybe és ezzel az ügyfelek is tisztában voltak, a Sun a piaci igények miatt vette fel kínálatába a Xeon-alapú gépeket. A Sunt a két- és négymagos Xeonok teljesítménye és energiahatékonysága mellett az Intel által prezentált termékterv győzte meg

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról