Szerző: Barna József

2003. november 13. 13:08

Ismét nyereséges az Applied Materials

Mike Splinter
Mike Splinter
[WSJ] Az Applied Materials tegnap hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit. A félvezetőgyártásban használatos berendezéseket gyártó óriásvállalat javuló eredményekről számolt be, és optimistán látja a jövőt.

Az október 26-án véget ért negyedik pénzügyi negyedévben az Applied Materials 1,22 milliárd dollár árbevételt ért el, ami 16 százalékos csökkenés a tavalyi év megfelelő időszakának 1,45 milliárd dolláros forgalmához képest. A nettó nyereség 15,5 millió dollárt, részvényenként 1 centet tett ki, míg egy évvel korábban 147,2 millió dollár, részvényenként 9 cent volt. Az egyszeri költségeket nem számolva a profit 95,5 millió dollár, részvényenként 6 cent volt. Az elemzők átlagosan részvényenként 5 centes pro forma nyereséget vártak.

Michael Splinter, az Applied Materials elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a félvezetőgyártásban használt berendezések piaca fordulóponthoz érkezett. Mint fogalmazott: "Jelentős változások tapasztalhatóak az ügyfeleink bizalmában és abbéli hajlandóságában, hogy a gyártási kapacitás bővítésére költsenek." Splinter elmondása szerint a legtöbb félvezetőgyártó üzemei 90 százalékos kapacitáskihasználtság felett üzemelnek, és egyre több megrendelés érkezik a gyárak korszerűsítése vagy új üzemek építése céljából.

Amint azt Joseph Bronson pénzügyi vezérigazgató elmondta, az Applied Materials a jelenlegi, első pénzügyi negyedévre 5-8 százalékos forgalomnövekedéssel számol, és részvényenként 6 centes nyereséget vár. A vállalat előrejelzése szerint az új megrendelések 20 százalékkal növekednek majd a negyedik negyedévhez képest.

Az Applied Materials az elmúlt pénzügyi év egészét veszteséggel zárta. A vállalat 4,48 milliárd dollár árbevétel mellett 149,1 millió dollár, részvényenként 9 cent veszteséget ért el. Egy évvel korábban a forgalom 5,06 milliárd dollár volt, míg a nyereség 269 millió dollár, részvényenként 16 cent.

A vállalat tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. Részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 2,2 százalékkal 25,44 dollárra emelkedett, majd a tőzsdezárás után tovább nőtt, 26,16 dollárra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról