:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 25. 11:51

Újra támad az Oracle

Chuck Phillips
Chuck Phillips
Az Oracle vezetői hétfőn megerősítették a vállalat azon szándékát, hogy felvásárolja az üzleti szoftvereket gyártó PeopleSoftot. Az Oracle képviselői úgy vélik, hogy az amerikai és európai hatóságok által indított vizsgálatok megnyugtató eredménnyel zárulnak és így a szabályozási akadályok is elhárulnak az ügylet elől. Safra Catz alelnök szerint az amerikai igazságügyi minisztérium nem emel majd kifogást az Oracle és a PeopleSoft összeolvadása ellen.

Az Oracle bejelentette, hogy január végére megnevezi a PeopleSoft igazgatótanácsába szánt jelöltjeit, noha meglehet, hogy a hatóságok ekkorra még nem hozzák meg döntésüket. A lépés arra enged következtetni, hogy az Oracle közvetlenül a PeopleSoft részvényeseire bízná, hogy elfogadják-e a felvásárlási ajánlatát: amennyiben az Oracle jelöltjei bekerülnek a PeopleSoft igazgatótanácsába, az minden bizonnyal támogatná az Oracle ajánlatát és megtörténhet a felvásárlás.

A PeopleSoft eddig szívósan ellenállt az Oracle ellenséges felvásárlási ajánlatának és számos "időzített bombát" helyezett el annak érdekében, hogy az Oracle számára nehézkes, illetve pénzügyileg nem kifizetődő legyen a felvásárlás. Az egyik ilyen az úgynevezett "ügyfél biztosítási program", ennek legújabb változata szerint a PeopleSoft ügyfelek a licencdíjak akár ötszörösét is visszakaphatják abban az esetben, ha a céget két éven belül felvásárolják, illetve ha a vevő az elkövetkező négy éven belül beszüntet bizonyos terméktámogatási szolgáltatásokat.

Amint az ismert, az Oracle június elején készpénzes felvásárlási ajánlatott tett a PeopleSoft részvényeire. Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója közölte, hogy sikeres felvásárlás esetén aaz Oracle nem kínálná tovább a PeopleSoft termékeit, azonban terméktámogatást továbbra is nyújtana hozzájuk, emellett kiemelkedő szolgáltatásait beépítené az Oracle eBusiness Suite szoftver elkövetkező változatába. Az Oracle nemrégiben közölte, hogy a megváltozott "ügyfél biztosítási program" miatt lehet hogy eláll a PeopleSoft felvásárlásától, ugyanis annak pénzügyi szempontok miatt nem lenne jövője.

Chuck Phillips, az Oracle egyik alelnöke élesen kritizálta a PeopleSoft "ügyfél biztosítási programját", szerinte ez elsősorban az ügyfeleknek kedvez és nem a részvényeseknek. Philips úgy véli, hogy a PeopleSoft lépése komolyan felveti annak a kérdését, hogy a vállalat vajon kiknek az érdekeit védi elsősorban. Jeff Henley, az Oracle pénzügyi igazgatója elmondta, hogy a PeopleSoft manipulálhatta pénzügyi mutatóit annak érdekében, hogy kedvezőbb színben tüntesse fel a részvényesek előtt a J.D. Edwards felvásárlását.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.