Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 20. 11:21

A várakozásokat felülmúló nyereségről és bevételről számolt be a Hewlett-Packard

A várakozásoknál kedvezőbb eredményekkel zárta negyedik pénzügyi negyedévét a Hewlett-Packard. Az október 31-én véget ért időszakban Carly Fiorina elnök-vezérigazgató ígéretének megfelelően a vállalat összes részlege üzemi nyereséget tudott felmutatni.

Carly Fiorina
Carly Fiorina
A várakozásoknál kedvezőbb eredményekkel zárta negyedik pénzügyi negyedévét a Hewlett-Packard. Az október 31-én véget ért időszakban a vállalat összes részlege üzemi nyereséget tudott felmutatni. A HP szerda délután, a tőzsde zárása után 19,85 milliárd dolláros negyedéves forgalomról és 862 millió dolláros nettó nyereségről számolt be, egy évvel korábban a vállalat 18,05 milliárd dolláros bevételt és 390 millió dollár nyereséget ért el. A részvényenkénti eredmény 36 cent volt, ami 1 centtel magasabb az elemzői várakozásoknál.

Carly Fiorina elnök-vezérigazgató elégedetten nyilatkozott az eredményekről. "Nagyszerű negyedéven vagyunk túl. Minden szempontból elértük a célkitűzéseinket és megmutattuk, miről is szólt az összeolvadás" -- mondta Fiorina a Compaq felvásárlására, illetve az összeolvadás utáni megtakarításokra célozva.

"Határidő előtt túlteljesítettük a kitűzött integrációs és költségtakarékossági célokat, és az év egészében több mint 6 milliárd dollár működésből származó cash flowt termeltünk. Tettük mindezt úgy, hogy közvetlen értékesítési, támogatási és szervizképességeinket is erősítettük, több mint 1 milliárd dollárt fektettünk szoftverfejlesztésbe, 600 millió dolláros ráfordítással építettük tovább a HP-márkát, 400 millió dollárt költöttünk IT-rendszereinkre, és 275 millió dollárt fordítottunk munkatársaink oktatására és továbbképzésére" -- mondta a HP elnök-vezérigazgatója.

A teljes pénzügyi évben a HP 1 százalékkal 73,06 millárd dollárra növelte bevételét, a nettó eredmény 2,54 milliárd dollárra, azaz részvényenként 83 centre rúgott. Az előző pénzügyi évben a vállalat 928 millió dollár, azaz részvényenként 31 cent nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

A HP 14,7 milliárd dollár bruttó készpénzállománnyal zárta a 2003-as pénzügyi évet. Több mint 2,6 milliárd dollárt költött szerkezetátalakításra, nyugdíjfinanszírozásra és kulcspozíciót betöltő dolgozói megtartására. Hétszázötven millió dollár értékben vásárolt vissza papírokat részvényeseitől, és az ágazatban egyedülállóan magas összeget, 977 millió dollárt fizetett ki osztalék formájában.

"Meghoztuk a nehéz döntéseket, elvégeztük a portfóliótisztítást és végrehajtottuk a szükséges beruházásokat. Nagy lendülettel vágunk bele az új üzleti évbe. Személy szerint soha nem láttam még ennyire biztatónak a HP versenypozícióját" -- nyilatkozta Fiorina.

A jelenleg is tartó, februárban véget érő első negyedévre a HP 19,1-19,5 milliárd dolláros forgalmat és részvényenként 35 centes nyereséget vár, az elemzők 19 milliárd dolláros bevételt és 35 centes részvényenkénti profitot jeleznek előre. A cég emellett közölte, hogy a most kezdődött pénzügyi évben 1,42 dolláros részvényenkénti eredményre számít, amely megfelel a szakértők előrejelzésének.

[oldal:Eredmények divíziók szerint]

Fiorina külön kiemelte, hogy a vállalat megtartotta ígéretét, amely szerint a negyedik negyedévben minden részlege üzemi nyereséget tud felmutatni. A képalkotási és nyomtatási üzletág 6,2 milliárd dollár bevétel mellett 1 milliárd dollár üzemi eredményt ért el. A divízió forgalma a tavalyi negyedik negyedévhez képest 11 százalékkal emelkedett. A vállalat bejelentette, hogy a negyedév során rekordszámú, 1 millió digitális kamerát értékesített, emellett a tintasugaras és lézernyomtatók eladásai is rekordot döntöttek. A kellékanyagok forgalma 14 százalékkal emelkedett.

Bob Wayman
Bob Wayman
A vállalat számára nagy kihívást jelentett a személyi számítógépes üzletág nyereségessé tétele, azonban a HP sikeresen vette az akadályt. A részleg 6 milliárd dollár forgalom mellett 21 millió dollár üzemi eredményt ért el. Figyelemre méltó, hogy a bevétel 19 százalékkal emelkedett. A HP közölte, a negyedik negyedév során eladott személyi számítógépek száma 35 százalékkal nőtt, az eladott notebookok száma 53 százalékkal, az az eladott asztali gépek száma 23 százalékkal emlkedett. A leszállított iPaq tenyérgépek száma megduplázótott a tavalyi év azonos időszakához képest. Bob Wayman pénzügyi igazgató elmondta, hogy a vállalat célja a direkt értékesítés felé való elmozdulás, így ugyanis magasabb nyereség érhető el a termékeken.

A nagyvállalati rendszereket forgalmazó részleg negyedéves forgalma 2 százalékkal 4,1 milliárd dollárra nőtt, az üzemi eredmény 106 millió dollárt tett ki. A "business critical" részleg bevétele 9 százalékkal csökkent. A HP arról számolt be, hogy csúcskategóriás Superdome UNIX-szervereiből rekordszámú darabot értékesített, a tavalyi negyedik negyedévhez képest az eladások 17 százalékkal emelkedtek. Az ipari szabványos (Intel-alapú) szerverekből származó árbevétel 9 százalékkal erősödött a tavaly augusztus-októberi időszakhoz viszonyítva, rekordszintű, 21 százalékos értékesített darabszám szerint mért növekedés mellett. A cég azt is közölte, hogy az Egyesült Államokban 28 százalékkal több szervert adott el, mint egy évvel korábban.

Az adattárolási piacon a HP nagyvállalati tömbjeinek forgalma a zászlóshajó-modelleket tartalmazó középkategóriában 109, a felső kategóriában pedig 14 százalékkal növekedett az elmúlt év megfelelő időszakához képest. A szalagos tárolók szegmensében 14 százalékos visszaesés mutatkozott abból eredően, hogy a HP megszüntette a könyvtármegoldások OEM-gyártását. A szoftverek értékesítési árbevétele 20 százalékos rekordbővülést produkált 2002 megfelelő negyedévével összehasonlítva: az OpenView forgalma 17, az OpenCallé pedig 36 százalékkal emelkedett.

A szolgáltatási üzletág bevétele 5 százalékkal 3,2 milliárd dollárra emelkedett, az üzemi nyereség 393 millió dollárt tett ki. A növekedésben továbbra is a menedzselt szolgáltatások viszik a prímet, a forgalom itt 36 százalékkal bővült a tavalyi negyedik negyedévhez képest, a pénzügyi év egészét tekintve pedig 22 százalékkal nőtt az árbevétel. Az ügyféltámogatási szolgáltatások árbevétele 5 százalékkal emelkedett a 12 hónappal ezelőtti szinthez képest. A HP Services 393 millió dolláros üzemi eredménye az árbevétel 12,2 százalékának felel meg. A négy illetve egy negyedévvel korábbi időszakhoz viszonyítva kimutatott 9 és 17 százalékos javulás a szigorú költséggazdálkodásnak köszönhető.

A HP finanszírozási szolgáltatásokért felelős üzletágának 461 millió dolláros árbevétele 14 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi eredménynél, ugyanakkor 4 százalékkal felülmúlja az előző negyedévi forgalmat. Üzemi nyeresége 26 millió dollár volt a negyedik negyedévben, míg 12 hónapja 101 millió dolláros veszteségről, három hónappal ezelőtt pedig 18 millió dolláros nyereségről számolt be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról