Szerző: Ady Krisztián

2003. november 24. 11:56

Vegyes érzéseket kelt az amerikai spamellenes törvény

Hat év hiábavaló próbálkozás után végre megszületetett az első általános, az Egyesült Államok összes államában hamarosan érvényessé váló spamellenes törvény. Az új törvényt egy egész éjszakás ülésezés után 392-5 szavazattal fogadta el az amerikai törvényhozás alsóháza. A szenátus várhatóan e héten foglalkozik a témával.

Hat év hiábavaló próbálkozás után végre megszületetett az első általános, az Egyesült Államok összes államában hamarosan érvényessé váló spamellenes törvény. Az új törvényt egy egész éjszakás ülésezés után 392-5 szavazattal fogadta el az amerikai törvényhozás alsóháza. A szenátus várhatóan e héten foglalkozik a témával.

A törvény rendkívül vegyes érzéseket kelt, s már életbe léptetése előtt számos támadást kap. Az "opt-in" megoldás helyett, mely az előzetes beleegyezés nélküli levelek küldését egyértelműen tiltaná, az "opt-out" megoldást fogadták el a politikusok. Ez utóbbi megoldás bár szigorú feltételeket teremt a levelek küldéséhez, csupán a leiratkozás lehetőségét adja meg a felhasználó számára, s lényegében legalizálja a kéretlen levelek küldését.

A "Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act" (CAN-SPAM) törvény az Igazságügyi Minisztérium és a Kereskedelmi Minisztérium szerint megfelelő keretet ad ahhoz, hogy a felhasználók csökkentsék a postafiókjukba érkező kéretlen levelek számát, azonban azt nem teszi lehetővé, hogy teljesen megszabaduljanak ezektől.

A CAN-SPAM törvény egy kompromisszumot jelent a két véglet között: bár nem tiltja a kéretlen levelek küldését, a felhasználóknak egyértelműen lehetőséget biztosít az adott kereskedelmi szervezettől, cégtől érkező levelek lemondására. A törvény szorgalmazza, de nem követeli meg egy "ne spammelj" nyilvántartás létrehozását.

A CAN-SPAM tervezete a következő kereteket adja a legális spamküldéshez:

  • Az e-mail fejlécének meghamisítása, külső levelezőszerver vagy nyitott szerver (open-relay) használata a küldő adatainak meghamisításához, "5 vagy több" e-mail hozzáférés, vagy "2 vagy több domain név" használata a kereskedelmi levelek küldéséhez 3 év börtönbüntetéssel sújtható
  • A levél tárgysora semmiképpen sem lehet megtévesztő
  • Létező válaszcím nélküli, leíratkozást lehetővé tévő webcím vagy e-mail cím nélküli levél küldése törvényellenes
  • E-mail címek weboldalakról történő gyűjtése, e-mail címek "találgatása" (istvan1@mail.com, istvan2@mail.com és így tovább...) törvényellenes
  • Weboldalakról, web-alapú levelezőrendszerekről történő adatgyűjtés, automatizált, scriptelt feliratkozás e célból törvénytelen
  • Szexuális tartalmú kéretlen levelek csak az FTC által megadott fejléccel küldhetők, e kitétel alól kivételek az "opt-in", jóváhagyást tartalmazó e-mail listák. A szabály megszegése 5 év börtönnel és 250000 dolláros bírsággal sújtható

A törvényhozásra nyomást gyakorló kereskedelmi csoportok lobbizása teljesen érthető: egyes felmérések szerint egy átlagos e-mail címre beérkező levelek 50 százaléka kéretlen reklámlevél, spam, de egyes esetekben -- ismertebb, régebbi cím esetén -- ez az arány magasabb is lehet. A kéretlen levelek hatalmas piacot veszélyeztetnek: a mintegy 138 milliárd dolláros internetes kereskedelemből körülbelül 16,6 milliárd dollárt az e-mail kereskedelem gyűjt be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról