Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 18. 15:15

HP: szerdán eljön az igazság pillanata

Carly Fiorina
Carly Fiorina
A Hewlett-Packard szerdán délután, a tőzsde zárása után teszi közzé negyedik pénzügyi negyedéves és egész éves eredményeit. Az elemzők feszülten várják az adatokat, ugyanis Carly Fiorina elnök-vezérigazgató a vártnál alacsonyabb harmadik negyedéves eredmények kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a negyedik negyedévre a HP összes részlege nyereséget tud felmutatni.

Augusztus 19-én a HP 17,35 milliárd dolláros értékesítési árbevételről számolt be, a vállalat üzemi eredménye 858 millió dollárt tett ki. A vállalat részvényenkénti nyeresége 23 cent volt, az elemzők részvényenként 26 centes eredményt jeleztek előre. A csalódást okozó eredmények kapcsán Carly Fiorina elismerte, hogy a HP nem megfelelően teljesített, azonban biztosította az elemzőket és befektetőket, hogy a negyedik negyedévben a cég összes részlege nyereséges lesz. Elemzők úgy vélik, a hosszú távú sikerekhez és növekedéshez nagyban hozzájárulna, ha Fiorina meg tudná tartani az ígéretét.

A megkérdezett elemzők a negyedik negyedévre átlagosan 35 centes részvényenkénti nyereségre számítanak, egy évvel ezelőtt a HP 24 centes részvényenkénti profitról számolt be. Szakértők a nyereség túlnyomó részét a nyomtatási és képalkotási üzletágtól várják. Steven Milunovich, a Merril Lynch befolyásos elemzője -- aki részvényenként 39 centes negyedéves nyereséget vár -- arra számít, hogy a nyomtatási részleg részvényenként 25 centtel, a szolgáltatási üzletág 10 centtel, a személyi számítógépes és a nagyvállalati részleg pedig 2-2 centtel járul hozzá a vállalat részvényenkénti eredményeihez.

Milunovich szerint a PC-piacon kialakult árversenyt és a profit csökkenését ellensúlyozni fogja a felső kategóriás szerverek forgalmának emelkedése. A harmadik negyedévben a szervereket és tárolóeszközöket forgalmazó nagyvállalati részleg 70 millió dolláros veszteségről volt kénytelen beszámolni, Milunovich a negyedik negyedévre 69 millió dolláros profitot vár. A Merril Lynch elemzője úgy véli, hogy az elkövetkező két negyedév során a HP eredményei elérik vagy meghaladják az elemzői várakozásokat.

Milunovich előrejelzése szerint a HP éves szinten 72,5 milliárd dolláros forgalmat ér el. Ebből 22,5 millió dollárt a nyomtatási és képalkotási üzletág, 20,6 millió dollárt a személyi számítógépes részleg, 15,3 millió dollárt a nagyvállalati üzletág és 12,2 millió dollárt a szolgáltatási üzletág termel meg. A pénzügyi részleg 1,9 milliárd dollárral járul hozzá az éves forgalomhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról