:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 11. 18:22

A Unisys szerint a szerver-konszolidáció a hatékonyság kulcsa

Az európai informatikai vezetők úgy érzik, hogy túl sok pénz megy el a szoftverlicencekre, a szerverproblémákra és a támogatási szakemberekre -- áll egy, a Unisys megbízásából a Taylor Nelson által készített felmérésben.

Az európai informatikai vezetők úgy érzik, hogy túl sok pénz megy el a szoftverlicencekre, a szerverproblémákra és a támogatási szakemberekre -- áll egy, a Unisys megbízásából a Taylor Nelson által készített felmérésben.

A felmérés azokat a problémákat vizsgálta, amelyekkel a pénzügyi és informatikai vezetők találkoznak, amikor a műszaki befektetéseknek az üzletre gyakorolt hatását figyelik. Három informatikai igazgató közül egy a felmérés szerint úgy érzi, hogy potenciálisan három alapvető tényezőnek van kitéve: a kockázatoknak, a magas költségeknek és a biztonsági hiányosságoknak.

Az informatikai vezetők 31 százaléka gondolja úgy, hogy a pénzek felhasználása nem hatékony, különösen a nagyszámú szoftverlicenc miatt, amelyet kezelniük kell. 32 százalékuk jelölte meg veszteségforrásként a szerverekkel kapcsolatos tervezési és problémamegoldási kérdéseket. A támogatást végző személyzet mennyiségét pedig 24 százalékuk azonosította a költségvetést túlságosan megcsapoló tényezőként.

A Unisys szerint -- és ezt az iparági elemzők kutatásai is alátámasztják -- a legtöbb meglévő szerver kihasználtsága valahol kapacitásuk 5 és 15 százaléka között van, elsősorban azért, mert szerverenként mindössze egy alkalmazás fut rajtuk. Ennek igen költséghatékony ellenszere a konszolidáció, amely a rendszerarchitektúrákat a leghatékonyabb hardverplatformra képezi le.

A Unisys állítása szerint 150 általános szerver működtetése hat vagy akár még több ember munkáját is igényelheti, ugyanakkor egyetlen ember képes üzemeltetni a fenti rendszereket kiváltani képes három Unisys ES7000 platformot is. Ennek eredményeképpen csökkenthető a licencek száma, és sokkal hatékonyabban használhatók ki az emberi erőforrások. Az emberekkel és a licencekkel kapcsolatos előnyökön túl egy ilyen megoldás további megtakarításokat is lehetővé tesz; csökkenthető például a helyigény és a hálózati kapcsolatok száma.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.