Szerző: Barna József

2003. november 12. 08:48

Az európai bírák a Windows XP-t is vizsgálják

Az Európai Bizottság a Windows XP operációs rendszerre is kiterjeszti a Microsoft ellen folyó vizsgálat körét, közölte internetes kiadásában a The Financial Times . A szoftveróriás szóbeli érveinek meghallgatása ma veszi kezdetét Brüsszelben.

Az Európai Bizottság a Windows XP operációs rendszerre is kiterjeszti a Microsoft ellen folyó vizsgálat körét, közölte internetes kiadásában a The Financial Times. A szoftveróriás szóbeli érveinek meghallgatása ma veszi kezdetét Brüsszelben.

A gazdasági lap információi szerint az EB a héten adatokat kért be a Windows XP operációs rendszerhez kínált kiegészítő alkalmazásokkal kapcsolatban. A Microsoft riválisait tömörítő Computer and Communications Industry Association (CCIA) még februárban nyújtotta be panaszát Brüsszelhez, azt állítva, hogy különféle programok integrálása a Windows XP-be versenyellenes módon hozza hátrányos helyzetbe a rivális szoftvergyártókat. Eddig azonban a Windows XP önmagában még nem került a vizsgálóbírák asztalára, a vizsgálat korábban a Windows 2000 operációs rendszerre és a vállalat médialejátszó alkalmazására korlátozódott.

A hír tegnap szivárgott ki, egy nappal azelőtt, hogy a vizsgálat szóbeli meghallgatásai megkezdődtek volna. A Microsoft 2001 decemberében még nem kívánt élni a szóbeli meghallgatás lehetőségével, a vállalat azóta írásban nyújtotta be érveit az EB-nek. A ma kezdődő és három napon át zajló meghallgatások során nem csupán az EB tisztviselői, hanem az EU-tagországok tanácsadói jogkörrel felruházott szakértői is megismerhetik majd a redmondi cég álláspontját. Megfigyelők szerint a szóbeli meghallgatások preferálása azt mutatja, hogy a Microsoft szükségét érzi annak, hogy több fronton is védekezzen.

Amint az ismert, az Európai Unió négy évvel ezelőtt indított vizsgálatot a Microsoft ellen. A redmondi vállalat riválisainak számító szoftver- és PC-gyártók az európai hatósághoz benyújtott beadványukban azt állították, hogy a cég a Windows 2000 operációs rendszer megjelentetésével nyilvánvalóan megszegte az EU azon versenyszabályzatát, mely minden cég számára megtiltja, hogy domináns pozíciójával jogtalanul visszaélhessen. Márpedig -- állították a panaszosok -- a Microsoft tudatosan úgy írta meg a Windows 2000 kódját, hogy az elsősorban a Microsoft szerverszoftvereivel működjön együtt, és így próbálta meg vállalati ügyfeleit saját termékeinek megvásárlására rábírni.

Később a versenyügyi bizottság újabb vádpontot hozott nyilvánosságra. Eszerint a Microsoft azáltal, hogy integrálja operációs rendszereibe a Media Player szoftvert, jogtalan előnyre kíván szert tenni az egyre szaporodó online audio- és videoszolgáltatások lejátszására alkalmas szoftverek piacán. Az európai hatóság elméletben jelentős összegű jóvátétel megfizetésére is kötelezheti a Microsoftot. A bírság összege a Microsoft éves forgalmának maximum 10%-a lehet, de nem több, mint 2,5 milliárd dollár.

Korábban a redmondi vállalat abban bízott, hogy az amerikai hatóságokkal kötött megállapodás irányelveinek mentén Európában is le tudja csitítani az indulatokat, azonban Mario Monti versenyügyi biztos augusztusban komoly szankciókat helyezett kilátásba. Monti felszólította a céget arra, hogy hozza nyilvánosságra a megfelelő szoftverinterfészek specifikációit, hogy a Microsoft konkurensei is egyenlő eséllyel versenyezhessenek az alkalmazások piacán. Amint elmondta, a Microsoftnak két lehetősége van: vagy a Media Player nélkül kell szállítani a Windowst, vagy pedig a rivális médialejátszó szoftvereket is be kell építeni az operációs rendszerbe.

a címlapról