Szerző: Barna József

2003. november 13. 13:30

Drezdában épülhet az AMD új félvezetőgyára

A vállalathoz közelálló források szerint az Advanced Micro Devices (AMD) már döntött arról, hogy hol építi fel 2006-ban üzembe állítandó korszerű félvezetőgyárát, jelentette a Reuters . A sunnyvale-i lapkagyártó a múlt héten beszélt először az új beruházás terveiről, és azt ígérte: heteken belül nyilvánosságra hozza, hogy a számos lehetséges jelölt közül melyik városra esett a választása.

A vállalathoz közelálló források szerint az Advanced Micro Devices (AMD) már döntött arról, hogy hol építi fel 2006-ban üzembe állítandó korszerű félvezetőgyárát, jelentette a Reuters. A sunnyvale-i lapkagyártó a múlt héten beszélt először az új beruházás terveiről, és azt ígérte: heteken belül nyilvánosságra hozza, hogy a számos lehetséges jelölt közül melyik városra esett a választása.

A Handelsblatt című német üzleti napilap arról számolt be, hogy az AMD a döntéshozatal utolsó fázisában már csupán két helyszínt vett fontolóra: Drezdát és East Fishkillt. A Német Szövetségi Köztársaság keleti vidékén található városban van a vállalat legnagyobb félvezetőgyára, a Fab 30, míg East Fishkillben a cég technológiafejlesztési partnere, az IBM gyárt korszerű technológiával integrált áramköröket. A német lap értesülései szerint az AMD már meghozta döntését.

Jól értesült források tudni vélik, hogy Drezda lett a befutó, ám az AMD szóvivője nem volt hajlandó részleteket elárulni az üggyel kapcsolatban. Mint a Reutersnek elmondta: a vállalat előnyben részesítette a német várost, de egyelőre nem zárta le a tárgyalásokat a helyi hatóságokkal. "Még ebben a negyedévben részletekkel is szolgálunk" -- tette hozzá.

Az AMD a múlt héten számolt be az új üzem építésének tervéről. Amint azt akkor Bill Siegle, az AMD főmérnöke elmondta: az új gyárban 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeletek megmunkálása folyik majd, kezdetben 65 nanométeres technológiával. A várhatóan 2006-ban üzembe állítandó létesítményt az AMD nem egyedül építi fel: a beruházás költségein egy gyártópartnerrel együtt osztozik majd.

Amint az ismert, az AMD és a világ második szerződéses félvezetőgyártó vállalataként számon tartott tajvani UMC tavaly februárban szándéknyilatkozatot írt alá egy hosszú távú, több projektet felölelő együttműködésről. A tervezett kooperáció részeként a felek azt vállalták, hogy 2004-ig közösen felépítenek egy 300 mm-es szilíciumszeletek feldolgozására alkalmas félvezetőgyárat Szingapúrban, valamint együttműködnek a kapcsolódó gyártástechnológiai eljárások fejlesztésében.

Miután azonban 2003. január elején az AMD az IBM-mel lépett szövetségre, nyilvánvalóvá vált, hogy érvényét veszti a korábbi megállapodás. Az AMD akkor jelezte, kihátrál a UMC-vel kötött gyártástechnológia-fejlesztési együttműködésből, és legalábbis bizonytalannak tartja a közös félvezetőgyár építésének tervét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról