Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 26. 13:39

A Citigroup által vezetett konzorcium veheti meg a Hynix egyes üzletágait

[WSJ, HWSW] A Hynix Semiconductor hitelező várhatóan egy, a Citigroup által alapított befektetői társaságnak adják el a vállalat nem-memória jellegű üzletágait -- állítja az egyik hitelező bank illetékese. A magát megnevezni nem kívánó bennfenntes szerint a végleges, 600 millió dollár körüli értékű megállapodást még az idén tető alá hozzák a felek.

[WSJ, HWSW] A Hynix Semiconductor hitelező várhatóan egy, a Citigroup által alapított befektetői társaságnak adják el a vállalat nem-memória jellegű üzletágait -- állítja az egyik hitelező bank illetékese. A magát megnevezni nem kívánó bennfenntes szerint a végleges, 600 millió dollár körüli értékű megállapodást még az idén tető alá hozzák a felek.

A Hynix, illetve a legnagyobb hitelező bank, a Korea Exchange Bank képviselői nem kívánták kommentálni az információt. A bennfentes informátor szerint a hitelezők azért a Citigrouppal tárgyalnak, mert nincs más érdeklődő vásárló. A Citigroup nem kívánta kommentálni a hírt.

Szakértők úgy vélik, a Citigroup és a Hynix között létrejövő megállapodás létfontosságú lenne a félvezetőgyártó számára, hogy csökkentse adósságállományát. Más iparági megfigyelők arra számítanak, hogy a Citigroupnak csak rövid távú céljai vannak a Hynix nem-memória jellegű üzletágaival.

A Hynix október végén tette közzé legutóbbi negyedévének pénzügyi eredményeit, a vállalat látványos veszteségei után nettó nyereséget ért el az időszakban. A harmadik pénzügyi negyedévben a Hynix 990,7 milliárd won (838,7 millió dollár) árbevételt ért el, ami 52 százalékos növekedést jelent a tavalyi év megfelelő időszakának 652,9 milliárd wonos forgalmához képest. A nettó nyereség 133,9 milliárd wonra (113,3 millió dollárra) rúgott, míg egy évvel korábban 616,8 milliárd won volt.

Amint az ismert, a koreai memóriagyártó 2002-ben menekült meg a csődtől, amikor hitelezői átvették a vállalat irányítását: a hitelező bankok mintegy 2,47 milliárd dollár adósságállományt cseréltek tőkerészre. 2002 áprilisában a világ második legnagyobb memóriagyártója, az amerikai Micron Technology több mint 3 milliárd dollárt ajánlott a Hynix memória-üzletágáért, a hitelezők rábólintottak az ügyletre, azonban a vállalat igazgatótanácsa az utolsó pillanatban megvétózta azt és az önálló folytatás mellett döntött.

A Micronnal történő tárgyalások sikertelensége után a Hynix hitelezői több alkalommal is kihúzták a céget a csávából, legutóbb idén tavasszal, amikor további adósságot cseréltek tőkerészre, a fennmaradó hiteleket pedig átütemezték, illetve minden 21 Hynix részvényt egy részvénybe vontak össze. Dél-Koreában gyakran alkalmazzák a részvényösszevonásos (reverse stock split) módszert azelőtt, hogy friss tőkét fektetnének a gondokkal küszködő vállalatba. A lépéssel annak próbálnak elébe menni, hogy az adósságcsere-ügylet révén mesterségesen bővüljön a cég részvénytőkéje.

A hitelezők beavatkozásai nyomán -- elsősorban a Micron és az Infineon nyomására -- mind az amerikai, mind pedig az európai hatóságok vizsgálatot indítottak annak érdekében, hogy kiderítsék, vajon az állami beavatkozás (a Hynix legnagyobb hitelező bankja állami kézben van) mennyiben befolyásolta a DRAM-piaci versenyt. Mind az EU, mind pedig az Egyesült Államok azt találta, hogy a koreai állam illegálisan avatkozott be a piaci versenybe és lehetővé tette a Hynix számára, hogy az előállítási költségnél olcsóbban dobja piacra termékeit. Mind az EU, mind pedig az USA büntetővámot rótt ki a Hynix termékekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról