Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 10. 12:14

Több mint két év után nyereséges negyedévről számolt be az Infineon

Ulrich Schumacher
Ulrich Schumacher
[WSJ] Több mint két év után nettó nyereségről számolt be a német Infineon. A chipgyártó vállalat a memória-árak növekedésének és a költségcsökkentő lépéseknek köszönheti, hogy profittal zárta negyedik pénzügyi negyedévét.

Európa második legnagyobb félvezetőgyártója a szeptemberben véget ért negyedik negyedévben 37 százalékkal 1,76 milliárd euróra növelte forgalmát és 49 millió euró, azaz részvényenként 7 cent nettó nyereséget ért el, míg a tavalyi év azonos időszakában 506 millió euró, azaz részvényenként 72 cent veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A most lezárult negyedévet megelőzően a vállalat utoljára 2001 második negyedévében volt nyereséges.

Az Infineon eredményei megerősítik azt a trendet, hogy a több mint két éves mélyrepülés után a félvezetőgyártók végre emelkedő pályára álltak. A memóriagyártókat különösen komolyan érintette a piaci visszaesés, mivel az alacsony kereslet miatt termékeiket jóval előállítási ár alatt kellett értékesíteniük, emellett komoly beruházásokat kellett elindítanuk annak érdekében, hogy fejlesszék gyártástechnológiájukat.

A negyedik negyedéves EBIT (adózás és kamatfizetés előtti nyereség) 67 millió eurót tett ki, egy évvel korábban 295 millió euró veszteséget ért el a cég. Az Infineon teljes forgalmának több mint harmadát adó memóriachip-gyártó részleg a negyedik negyedévben 134 millió euró nyereséget ért el, ez elsősorban a költségcsökkentéseknek, elbocsátásoknak és a 300 milliméteres waferek bevezetésének köszönhető.

A mobil termékekben használatos alkatrészek gyártásáért felelős részleg 4 millió euró EBIT-et ért el, a vezetékes kommunikációs divízió 8 millió euró veszteséget könyvelt el. Az autóipari és ipari területeken használt félvezetők gyártásáért felelős divízió 44 millió eurós EBIT-ről számolt be.

Noha az Infineon forgalma felülmúlta az elemzők 1,6 milliárd eurós előrejelzését, Ulrich Schumacher elnök-vezérigazgató óvatosságra intett. "Azt hiszem tényleg a piac fellendüléséről beszélgetünk, de nem szállhatunk el" -- mondta a vállalat vezetője. "Amennyiben a piaci körülmények stabilak maradnak, jövőre már nyereséges évet zárhatunk."

A JCF Online által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy a következő pénzügyi évben az Infineon 380 millió euró nettó nyereséget ér el. A most véget ért pénzügyi évben a vállalat 435 millió euró nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról