Szerző: Barna József

2003. november 13. 12:02

Története során először veszteséges a Nintendo

[WSJ] A Nintendo ma hozta nyilvánosságra áprilistól szeptemberig tartó pénzügyi félévének eredményeit. Az elektronikus játékokat gyártó japán vállalat negyven évvel ezelőtti tőzsdei bevezetése óta először számolt be veszteségről.

[WSJ] A Nintendo ma hozta nyilvánosságra áprilistól szeptemberig tartó pénzügyi félévének eredményeit. Az elektronikus játékokat gyártó japán vállalat negyven évvel ezelőtti tőzsdei bevezetése óta először számolt be veszteségről.

A Nintendo a szeptember 30-án véget ért félév során 211,38 milliárd jen (1,95 milliárd USD) árbevételt ért el, míg egy évvel korábban a forgalom 208 milliárd jen volt. A veszteség 2,89 milliárd jenre (26,6 millió USD) rúgott, szemben a tavalyi év megfelelő időszakának 16,5 milliárd jenes nyereségével. Az eredmények megfeleltek a vállalat múlt hónap elején módosított előrejelzéseinek.

A történelmi veszteség hátterében részben a cég dollár alapú vagyontárgyainak értékcsökkenése, részben pedig a GameCube játékkonzol vártnál gyengébb forgalma áll. A jen megerősödött az amerikai dollárral szemben az utóbbi időben: a Nintendo korábban még 117 jenes árfolyammal számolt, de a dollár értéke 109 jenre is lecsökkent.

A vállalat az első félév során 890 000 GameCube játékkonzolt értékesített, míg egy évvel ezelőtt 2,9 millió darab készüléket adott el. Ezzel a konzol globális eladásai 10,5 millió darabra rúgnak; ebből 2,67 millió kelt el Japánban, 5,7 millió Észak-Amerikában és 2,1 millió a világ más régióiban. A rivális PlayStation 2-ből a bevezetése óta 62,2 millió darabot adott el a Sony, ebből 14 milliót Japánban. A Microsoft Xbox globális forgalma pedig 9,4 millió darabra tehető, amelyből 450 000 fogyott a felkelő nap országában.

A vállalat közlése szerint a hordozható Game Boy Advance konzolból 8,3 millió darab talált gazdára a félév során, szemben a tavalyi év megfelelő időszakának 5,8 millió darabos forgalmával. A népszerű készülékből bevezetése óta összesen 42 millió darab fogyott. A hordozható konzolhoz kiadott játékokból ugyanebben az időszakban 29,9 millió talált gazdára, ami éves szinten szintén növekedést jelent.

A Nintendo egyben fenntartotta az október elején csökkentett, a márciusban véget érő pénzügyi év egészére vonatkozó előrejelzéseit is: a vállalat 60 milliárd jenes (541 millió dolláros) nettó nyereséget vár 550 milliárd jenes (4,95 milliárd dolláros) forgalom és 115 milliárd jenes (1,03 milliárd dolláros) üzemi nyereség mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról