Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Története során először veszteséges a Nintendo

Barna József, 2003. november 13. 12:02
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[WSJ] A Nintendo ma hozta nyilvánosságra áprilistól szeptemberig tartó pénzügyi félévének eredményeit. Az elektronikus játékokat gyártó japán vállalat negyven évvel ezelőtti tőzsdei bevezetése óta először számolt be veszteségről.

hirdetés
[WSJ] A Nintendo ma hozta nyilvánosságra áprilistól szeptemberig tartó pénzügyi félévének eredményeit. Az elektronikus játékokat gyártó japán vállalat negyven évvel ezelőtti tőzsdei bevezetése óta először számolt be veszteségről.

A Nintendo a szeptember 30-án véget ért félév során 211,38 milliárd jen (1,95 milliárd USD) árbevételt ért el, míg egy évvel korábban a forgalom 208 milliárd jen volt. A veszteség 2,89 milliárd jenre (26,6 millió USD) rúgott, szemben a tavalyi év megfelelő időszakának 16,5 milliárd jenes nyereségével. Az eredmények megfeleltek a vállalat múlt hónap elején módosított előrejelzéseinek.

A történelmi veszteség hátterében részben a cég dollár alapú vagyontárgyainak értékcsökkenése, részben pedig a GameCube játékkonzol vártnál gyengébb forgalma áll. A jen megerősödött az amerikai dollárral szemben az utóbbi időben: a Nintendo korábban még 117 jenes árfolyammal számolt, de a dollár értéke 109 jenre is lecsökkent.

A vállalat az első félév során 890 000 GameCube játékkonzolt értékesített, míg egy évvel ezelőtt 2,9 millió darab készüléket adott el. Ezzel a konzol globális eladásai 10,5 millió darabra rúgnak; ebből 2,67 millió kelt el Japánban, 5,7 millió Észak-Amerikában és 2,1 millió a világ más régióiban. A rivális PlayStation 2-ből a bevezetése óta 62,2 millió darabot adott el a Sony, ebből 14 milliót Japánban. A Microsoft Xbox globális forgalma pedig 9,4 millió darabra tehető, amelyből 450 000 fogyott a felkelő nap országában.

A vállalat közlése szerint a hordozható Game Boy Advance konzolból 8,3 millió darab talált gazdára a félév során, szemben a tavalyi év megfelelő időszakának 5,8 millió darabos forgalmával. A népszerű készülékből bevezetése óta összesen 42 millió darab fogyott. A hordozható konzolhoz kiadott játékokból ugyanebben az időszakban 29,9 millió talált gazdára, ami éves szinten szintén növekedést jelent.

A Nintendo egyben fenntartotta az október elején csökkentett, a márciusban véget érő pénzügyi év egészére vonatkozó előrejelzéseit is: a vállalat 60 milliárd jenes (541 millió dolláros) nettó nyereséget vár 550 milliárd jenes (4,95 milliárd dolláros) forgalom és 115 milliárd jenes (1,03 milliárd dolláros) üzemi nyereség mellett.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.