:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 6. 17:21

Az IBM eladta húszmilliomodik ThinkPad noteszgépét

Az IBM ma bejelentette, hogy leszállította húszmilliomodik ThinkPad noteszgépét. A jubileumi példány egy Intel Centrino technológiára épülő, 1,7 GHz-es processzorral, 512 Mbyte memóriával és 60 Gbyte kapacitású merevlemezzel felszerelt ThinkPad T41 konfiguráció volt.

Az IBM ma bejelentette, hogy leszállította húszmilliomodik ThinkPad noteszgépét. A jubileumi példány egy Intel Centrino technológiára épülő, 1,7 GHz-es processzorral, 512 Mbyte memóriával és 60 Gbyte kapacitású merevlemezzel felszerelt ThinkPad T41 konfiguráció volt.

Az IBM-nél az a legenda terjed, hogy a ThinkPad név egy kávészünet alatt született meg. A történet szerint az IBM egyik kutatója kivett egy noteszt (angolul notepad) a zsebéből, amelyre THINK (gondolkodás) szó volt ráírva. Ebből származott a ThinkPad elnevezés, amely kifejezi az írást, az olvasást, a munkát és a gondolkodást segítő apró hordozható eszköz teljességét.

Az IBM 1992-ben jelentette be a ThinkPad sorozat első darabját, a ThinkPad 700C modellt. Ez volt a világon az első noteszgép, amelyben 10,4 hüvelykes színes TFT képernyő és az újdonságot jelentő "TrackPoint" mutatóeszköz kapott helyet. 1994-ben az IBM ThinkPad 755CD volt a világ első noteszgépe, amely beépített CD-ROM meghajtót tartalmazott. Egy évvel később a vállalat rendkívüli formatervvel rendelkező ThinkPadet mutatott be: a 701-es modell billentyűzete leginkább lepkeszárnyakra hasonlított, és lehetővé tette, hogy az apró noteszgépben szabványos méretű billentyűzet kaphasson helyet. Az IBM egyik kutatója a lányával kirakós játékot játszott, és közben rendkívüli ötlete támadt: válasszuk kétfelé a billentyűzetet két egymáshoz illő félre, amelyek a kijelző kinyitására szétnyílnak, becsukására összehúzódnak.

Az IBM-nek évről évre át kellet szabnia a ThinkPadet az egyre nagyobb mértékben mobilis dolgozók követelményei szerint, hogy a noteszgép út közben is betölthesse szerepét. Ez azt eredményezte, hogy folyamatosan javult a ThinkPad hordozhatósága, sokoldalúsága és teljesítménye. Az állandóan csökkenő súly, a nagyobbodó kijelző és a gyarapodó merevlemez-terület mellett megjelentek a multimédiás funkciók és a dönthető billentyűzet. A ThinkPad 755 CDV beépített LCD-kivetítőpanellel bővült, az első DVD-ROM-ot tartalmazó noteszgép pedig az 1997-es ThinkPad 770 volt.

A ThinkPad 600 révén az IBM 1998-ban újradefiniálta a "könnyű és vékony" noteszgép fogalmát. A ThinkPad 600 sorozat minden idők legnagyobb számban fogyó IBM ThinkPadje lett, amely dicsőséget máig is őrzi. 1999-ben két új ThinkPadet mutatott az IBM: a ThinkPad i-Series és a ThinkPad 570 sorozatot. Az i-Series sorozat újdonságai között szerepelt a ThinkLight, egy apró lámpa, amely rossz megvilágítású környezetekben, például repülőgépen is biztosítja a munkához szükséges fényt. Az IBM első Ultrabase "eszközmegosztója" a ThinkPad 570 opcionális kiegészítője volt.

Az ezredforduló évében az IBM bejelentette, hogy eladta a tízmilliomodik ThinkPad számítógépet. De ahelyett, hogy pihent volna a babérjain, ismét első helyet szerzett a piacon a beépített Wi-Fi vezeték nélküli LAN szolgáltatás révén. A biztonság egyre növekvő fontosságát felismerve az IBM 2001-ben bevezette a világ első olyan biztonsági chipjét, amely megfelel a TCPA (Trusted Computing Platform Alliance) előírásainak. Mivel egyre többet használják a noteszgépeket különböző hálózatokon és eltérő jellegű környezetekben, az IBM kialakított egy rendszert, amellyel megóvhatók a felhasználók adatai és rendszerei.

Még ugyanabban az évben a cég bemutatta a ThinkPad T Series sorozatot, amely titánötvözetből készült házzal rendelkezik, ennek köszönhetően még a sok asztali modelléhez hasonló méretű 14,1 hüvelykes képernyővel is mindössze 2,1 kg a tömege. A hordozhatóság növelése érdekében könnyen cserélhető DVD-lejátszóval, CD-íróval vagy számbillentyűzettel szerelhető fel. 2002-ben az IBM bemutatta az első hordozható munkaállomást, a ThinkPad A31p-t. Az A31p a vállalat első olyan hordozható számítógépe, amely kialakításának köszönhetően megfelel a munkaállomás-felhasználók teljesítmény iránti sajátos igényeinek.

Az idén októberben bemutatott ThinkPad T41 és R50 noteszgépek a világon elsőként automatikus merevlemez-védelmi technológiát tartalmaznak. Az IBM Active Protection System az autókban használt légzsákokhoz hasonlóan folyamatosan figyelemmel kíséri a noteszgép fizikai gyorsulását, és amennyiben úgy érzékeli, hogy a készülék éppen zuhan, átmenetileg leparkolja a merevlemez író-olvasó fejét, ezáltal megakadályozza az adatvesztést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.