:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. november 25. 09:37

Elfogadták az Elekronikus Hírközlési Törvényt

Tegnap elfogadta az országgyűlés az Elektronikus Hírközlési Törvényt (EHT). A parlament weboldalának adatai szerint a minősített többséget igénylő jogszabályokat 334 igen szavazattal, 15 ellenében, két tartózkodás mellett fogadták el a képviselők, míg a törvénytervezet többi részére 195 képviselő szavazott igennel, 138 nemmel, húszan pedig tartózkodtak.

[HWSW] Tegnap elfogadta az országgyűlés az Elektronikus Hírközlési Törvényt (EHT). A parlament weboldalának adatai szerint a minősített többséget igénylő jogszabályokat 334 igen szavazattal, 15 ellenében, két tartózkodás mellett fogadták el a képviselők, míg a törvénytervezet többi részére 195 képviselő szavazott igennel, 138 nemmel, húszan pedig tartózkodtak.

A törvény január elsején lép hatályba, ugyanekkor kell felállnia az új szabályozó szervezetnek, a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak, mely a jelenlegi Hírközlési Felügyelet utódszervezeteként felügyeli majd a piacot. A Hírközlési Döntőbizottságot -- szintén január 1-től -- a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa váltja majd fel.

A törvény számos változást idéz elő a honi távközlési piacon -- igaz, a liberalizáció leginkább várt hatása, a távközlési díjak csökkenése legkorábban csak 2004 őszére várható. Képviselője lesz a fogyasztói jogoknak, aki -- bár önállóan nem intézkedhet -- segítheti a fogyasztókat a távközlési szolgáltatókkal szembeni panaszaik intézésében.

2004 januárjától megvalósulhat a vezetékes számhordozhatóság, azaz ha valaki szolgáltatót váltana, megtarthatja a régi számát. A várhatóan nagyobb érdeklődésre számot tartó mobil számhordozhatóság csak 2004 májusától várható, ennek részletei azonban ma még nem ismertek: még idén kormányrendelettel szabályozzák a kérdést.

Szabad szolgáltatóválasztást is ígér az új EHT. Ennek kapcsán a szolgáltatóknak még módosítaniuk kell az egymással megkötött referenciaszerződéseket, melyek áraival kapcsolatban szintén a Nemzeti Hírközlési Hatóság iránymutatását kell követniük.

A törvénytervezettel kapcsolatban korábban számos szakmai szervezet fordult a nyilvánossághoz, bírálva annak egyes részeit. A bírálatok egy részét a minisztérium megalapozatlannak nevezte, ám mivel a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek egyelőre nem ismertek, több szervezet is fenntartásait hangoztatja.

Mivel az elfogadott törvény egyelőre sem a szakminisztérium, sem a parlament weboldaláról nem érhető el, a HWSW közzéteszi:

  • Microsoft Word formátumban (.doc 754 kb)
  • Openoffice.org formátumban (.sxw 117 kb)
  • Adobe pdf formátumban (.pdf 688 kb)

  • Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

    a címlapról

    Hirdetés

    Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

    2024. április 25. 07:18

    A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.