Szerző: Ady Krisztián

2008. május 16. 13:36

Meghétszerezte üzemanyagcellája teljesítményét a Sharp

Újabb áttörésről számolt be a Sharp Corporation üzemanyagcellája fejlesztése során: a korábbi értéket meghétszerezve 0,3 W/köbcentis energiasűrűséget ért el. Ez a teljesítmény már lehetővé teszi olyan üzemanyagcellák készítését, melyek a jelenlegi lítiumion akkumulátorok helyére ileszthetőek a noteszgépekben.

[HWSW] Újabb áttörésről számolt be a Sharp Corporation üzemanyagcellája fejlesztése során: a korábbi értéket meghétszerezve 0,3 W/köbcentis energiasűrűséget ért el. Ez a teljesítmény már lehetővé teszi olyan üzemanyagcellák készítését, melyek a jelenlegi lítiumion akkumulátorok helyére ileszthetőek a noteszgépekben.

A Sharp üzemanyagcellája metanol-alapú, DMFC (direct methanol fuel cell) típusú, ami pontosan ugyanúgy termeli az energiát, mint a többi DMFC: a metanol és az oxigén kémiai reakciójával termelt elektromos árammal közvetlenül is meghajtható a berendezés. A Sharp szerint a most elért nagyobb energiasűrűség már lehetővé teszi, hogy a passzív üzemanyagcellát noteszgépekbe is beépítsék, sokkal hosszabb üzemidőt biztosítva.

A japán gyártó új cellastruktúra alkalmazásával érte el, hogy az oxigén szabadabban és nagyobb felületen léphessen reakcióba a metanollal, így növelte hétszeresére a cella kapacitását az előző prototípusokhoz képest. A Sharp nem az egyetlen cég, mely üzemanyagcellákkal kísérletezik, ma már gyakorlatilag minden nevesebb vállalat folytat ilyen irányú kutatásokat.

Sony üzemanyagcella
A Sony új üzemanyagcellája

Legutóbb a Sony mutatta be új rendszere prototípusát, mely tenyérnyi méretűre zsugorította össze az aktív és hibrid, azaz pumpát és kiegészítő akkumulátort is tartalmazó üzemanyagcelláját. A Sony megoldása 10 milliliter metanolból annyi energiát képes előállítani, amivel egy 1seg szabványú televízióadást lejátszó mobiltelefon 14 órán át üzemelhet. Normál akkumulátorokkal ez csak ennek töredékéig lenne lehetséges, csupán pár óra üzemidőre számíthatnának a készülékek tulajdonosai.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról