Szerző: Ady Krisztián

2008. május 21. 15:33

Akár Wii konzolon is futhatnak az új SDK-val készült Opera Widgetek

Új, bétás állapotú fejlesztőkészletet tett elérhetővé az Opera Software, mely az Opera böngészőhöz készített kis alkalmazások, úgynevezett widgetek elkészítését és tesztelését teszi egyszerűbbé.

[HWSW] Új, bétás állapotú fejlesztőkészletet tett elérhetővé az Opera Software, mely az Opera böngészőhöz készített kis alkalmazások, úgynevezett widgetek elkészítését és tesztelését teszi egyszerűbbé.

Az új Opera Widget SDK-val a keresztplatformos widgetek megjelenését is tesztelhetjük, megnézhetjük, hogyan jelenik majd meg apró alkalmazásunk adott felbontású telefonon, a tévén -- a Wii letölthető böngészőjét használva --, vagy más eszközökön, például az Archos ezt támogató médialejátszóin. A norvég cég komoly, ám még bétás eszközt adott a fejlesztők kezébe.

Az SDK-val webes szabványoknak megfelelő, CSS-t, JavaScriptet, Ajaxot és HTML-t alkalmazó apró webes programok írhatók, melyek a böngészőben futhatnak. Ezek az alkalmazások megmutathatják elektronikus postafiókunk állapotát, részvényeink állását, vagy a várható időjárást is egyetlen gombnyomásra.

A widgeteket támogatják majd az Opera mobilos böngészőinek új, 9-es sorozatú változatai, a symbianos böngészők éppúgy, mint a Nintendo Wii konzolhoz letölthető verzió. A legnépszerűbb mobil böngésző, az Opera Mini sajnos alkalmatlan az apró alkalmazások futtatására. A fejlesztőkészlet az Opera weboldaláról szerezhető be.

a címlapról