:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 16. 13:17

Az okostelefon-piac 40 százalékára pályázik a Microsoft

Nem kisebb célt tűzött ki maga elé a Microsoft, mint hogy 2012-re az okostelefon-piac 40 százalékát uralja a szoftvereivel -- erről egy tajvani rendezvényen beszélt Eddie Wu, aki a mobilgyártókkal tartott kapcsolatokért felelős vezető a Microsoftnál.

[HWSW] Nem kisebb célt tűzött ki maga elé a Microsoft, mint hogy 2012-re az okostelefon-piac 40 százalékát uralja a szoftvereivel -- erről egy tajvani rendezvényen beszélt Eddie Wu, aki a mobilgyártókkal tartott kapcsolatokért felelős vezető a Microsoftnál.

A Microsoft stratégiáját arra alapozza, hogy egyre több vállalat szereli fel dolgozóit okostelefonokkal annak érdekében, hogy bárhol, bármikor kapcsolódhassanak a céges hálózathoz és alkalmazásokhoz. A folyamat legfontosabb mozgatóereje egy amerikai felmérés szerint a növekedő ügyfél-elégedettség, a dolgozók emelkedő termelékenysége, és a termékek, szolgáltatások jobb minősége. A redmondiak becslése szerint már 2009-ben 878 millió főre rúg világszerte a "mobil munkaerő" létszáma.

A Canalys piackutató cég szerint tavaly mintegy 118 millió okostelefon talált gazdára, amelyek kétharmadán Symbian operációs rendszer futott, a Windows Mobile csupán a készülékek 13 százalékán volt megtalálható. A Microsoft mobil operációs rendszere, a Windows Mobile már 50 gyártó több mint 140 különféle készülékében található meg, amelyeket világszerte összesen 160 szolgáltató forgalmaz. A 2007 június 30-án zárult pénzügyi évben mindössze 11 millió Windows Mobile-alapú okostelefon talált gazdára, az idén júniusban véget érő évben ezt 20 millió környékére szeretné feltornázni a cég.

A redmondiak az utóbbi időben számos nagyszabású megállapodást hoztak tető alá a mobil világban. Ezek közé tartozik például a Palm "konvertálása", a tenyérgép-kategóriát megálmodó cég legfrissebb modelljei már mind kapható Windows Mobile operációs rendszerrel is. Az elmúlt hónapok egyik zajos bejelentése pedig a Sony Ericsson "megtérítése" volt, a korábban kizárólag Symbian-alapú okostelefonokat gyártó cég az ősszel fog előrukkolni a formabontó, és első specifikációi szerint igen ígéretes Xpreia X1-gyel, amelyet máris sokan várnak.

Sony Ericsson Xperia X1

Eközben a Windows Mobile-t futtató okostelefonok "hagyományos" gyártói is rákapcsolnak. Az utóbbi hetek figyelemre méltó termékújdonsága a HTC Touch Diamond, amely 480x640 pixeles érintőkijelzője mögött 192 megabájt RAM, 256 megabájt ROM és 4 gigabájt flash háttértár, 3,2 megapixeles autofókuszos kamera és GPS-vevő is helyet kapott, ráadásul a készülék vékonyabb a sokak által etalonként emlegetett Apple iPhone-nál is.

Mindezek ellenére sem látszik biztosnak, hogy a Microsoft eléri célját. A mobil operációs rendszerek egyre bővülő piacáért ugyanis a jelenleg regnáló Symbian mellett a Linux is bejelentkezett. A szabad operációs rendszernek ráadásul világszerte számos támogatója van a készülékgyártók és a szolgáltatók oldalán egyaránt. Emellett az sem elhanyagolható körülmény, hogy a sokak által megváltóként várt Google Android mobil platform is Linuxra épül -- ezzel a Linux lényegében bérletet válthat az okostelefon-piac jelentős szereplői közé. Az ABI Research 2013-ra a Linux 20 százalékos térnyerését várja az okostelefon-piacon. További potens versenyző az Apple az iPhone-nal, illetve a RIM az egyre népszerűbb BlackBerrykkel, amelyek saját operációs rendszert használnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.