:

Szerző: Bizó Dániel

2008. május 15. 14:58

Jövő év végén érkezik a VIA kétmagos processzora

[Digitimes/HWSW] Jövő év második felében érkezhet a VIA kétmagos processzora, írja a tajvani Digitimes belsős forrásokra hivatkozva.

[Digitimes/HWSW] Jövő év második felében érkezhet a VIA kétmagos processzora, írja a tajvani Digitimes belsős forrásokra hivatkozva.

Az új chip valószínűleg a piaci premierjéhez közeledő Isaiah egyenesági leszármazottja lesz, és 45 nanométeres csíkszélességű eljáráson készül majd, célterülete pedig az olcsó és kompakt számítógépek lesznek, mint például Asus Eee PC-hez hasonló mini notebookok. Bár ez a termékterv papíron nem veszi fel a versenyt az Intel Atom vonalának fejlesztéseivel, elegendő lehet ahhoz, hogy a VIA processzorfejlesztéseit felszínen tartsa.

Mint arról a HWSW is beszámolt, a VIA gyökeresen új mikroarchitektúrát implementáló processzor fejlesztésén dolgozott az elmúlt években. A már 64-bites kiterjesztést is támogató Isaiah a VIA szerint szakított a C7 örökségével, hogy a legmodernebb processzortechnikai vívmányokat valósítsa meg. A tajvani vállalat célja egy olyan, a jelenlegi platformmal kompatibilis chip megalkotása volt, mely a felhasználók többsége számára elfogadható teljesítmény mellett a lehető legmagasabb energiahatékonyságot mutatja fel. Ez a koncepció a processzor felépítésének minden részletét áthatni látszik.

Az egymagos Isaiah meg nem erősített információk szerint 2 gigahertzes órajellel indít, az adatbusz effektív órajele 800-1333 megahertz közé esik, és a japán Fujitsu 65 nanométeres gyártástechnológiáján készül. A VIA a C7-nél azonos órajel és fogyasztás mellett 2-4-szer nagyobb teljesítményt ígér. A vállalat márciusban kezdte meg a chip prototípusainak szétküldését, így megkezdődhet annak remélhetőleg gyors rendszerszintű validációja -- elméletileg egy BIOS-frissítést követően beilleszthetőek lesznek a jelenlegi alaplapokba.

[+] A HWSW összefoglalója az Isaiah architektúrájáról

Jelenleg a HP Compaq 2133 mini notebookról tudni, hogy VIA C7M processzorra épít, melyet minden bizonnyal Isaiah chipre frissítenek, amennyiben tömegesen hozzáférhetővé válik, a többi gyártó vagy az Intel mellett tette le voksát, vagy egyelőre nem hozta nyilvánosságra, milyen alapokra helyezi mini notebookját. A VIA számára néhány sikeresebb mini notebook modell elegendő lehetne arra, hogy akár megsokszorozza bevételeit. Jelenleg a processzorszállítások 20-30 százalékos bővülésével kalkulálnak mindössze 2008-ra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 10:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.