Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 22. 15:07

Melyik integrált fejlesztői környezetet szeretik a legjobban?

A szoftverfejlesztői eszközökkel kapcsolatos tanulmányokat publikáló Evans Data felmérése szerint az IBM Rational Application Developerrel a leginkább elégedettek a felhasználók.

[HWSW] A szoftverfejlesztői eszközökkel kapcsolatos tanulmányokat publikáló Evans Data felmérése szerint az IBM Rational Application Developerrel a leginkább elégedettek a felhasználók.

Az Evans Data világszerte mintegy 1200 fejlesztő megkérdezésével készített tanulmánya szerint az integrált fejlesztőkörnyezetek közül az IBM RAD a legkedveltebb a saját felhasználói körében, de az Oracle JDevelopert, a Microsoft Visual Studiót és a Sun Studiót is sokan szeretik. A legelterjedtebb nyílt forrású környezetek közül a NetBeans a hetedik, a MyEclipse pedig csak a nyolcadik helyet szerezte meg a rangsorban.

Az IDE-felhasználók összesen tizenöt szempont szerint értékelték az általuk ismert, használt fejlesztői környezeteket. A különféle szempontok különböző súllyal számítottak a végső értékelésnél, hogy mekkorával, azt szintén a fejlesztőktől származó visszajelzések alapján határozták meg. Ez alapján állt elő a végleges sorrend, ahol az IBM RAD 170 pontot szerzett, de még a negyedik helyezett Sun Studió is csak pár ponttal maradt le, vagyis az élen igen szoros volt a verseny.

Az IBM RAD esetében a felhasználók az alkalmazás-modellezési eszközöket, a technikai támogatást minőségét,a példakódokat és a profiler kategóriákat emelték a legfőbb erények közé. Az Oracle JDeveloper kapcsán a fejlesztők elsősorban a rendkívül jó dokumentációt dicsérték, a Visual Studiónál a szerkesztővel, a debuggerrel és a felhasználói közösséggel voltak elégedettek, a Sun Studiónál pedig a létrehozott alkalmazások nagy teljesítményét emelték ki pozitívumként. A felmérés szerint a Delphi leginkább könnyű kezelhetőségével, gyors compilerével, valamint a külső eszközök nagy számával szerez magának híveket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról