:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 14. 10:41

Letölthető a Fedora közösségi Linux-disztribúció legújabb változata

A Red Hat érdekeltségébe tartozó Fedora közösség tegnap bejelentette, hogy elkészült a Linux-disztribúció legújabb, 9-es változata, ami szabadon letölthető és terjeszthető. Az újdonságok listája elég hosszú, igyekeztünk a legfontosabb fejlesztéseket kiválogatni.

[HWSW] A Red Hat érdekeltségébe tartozó Fedora közösség tegnap bejelentette, hogy elkészült a Linux-disztribúció legújabb, 9-es változata, ami szabadon letölthető és terjeszthető. Az újdonságok listája elég hosszú, igyekeztünk a legfontosabb fejlesztéseket kiválogatni.

A Fedora 9 az Anaconda nevű telepítővel installálható. A disztribúcióba került változat már lehetőséget ad ext2, ext3 vagy akár NTFS partíciók átméretezésére, illetve titkosított partíció létrehozására, valamint arra való telepítésre. Említésre méltó, hogy a disztribúció már ext4 fájlrendszert is támogat, de ez egyelőre nem alapértelmezett, hanem csak választható opció. A csomagok egyszerű kezelését a PackageKit segíti, amely lényegében a Yellow Dog Updaterre húzott grafikus felület. A PackageKit szorosan integrálódik a PolicyKittel, amely lehetővé teszi, hogy ne egy egész program, csak annak bizonyos komponensei kapjanak magasabb szintű jogosultságot, ezáltal a lehető legfinomabban beállíthatók a jogosultságok a szoftverekhez, csökkentve a biztonsági kockázatokat.

Az operációs rendszer felhasználói felületét alapvetően meghatározza, hogy a desktop környezetet a KDE 4 adja, amely a korábbiakhoz képest jelentősen megváltozott kinézeten, menükön, ikonokon és hangokon kívül olyan újdonságokat vonultat fel, mint az integrált kereső, a Phonon kódnevű multimédiás API, vagy a widgetek futtatására alkalmas Plasma keretrendszer. Mindazonáltal a disztribúció része a Gnome 2.22 is -- mindenki kiválaszthatja a neki tetsző asztali környezetet.

Fedora 9

A Fedora 9-ben természetesen megtalálhatók a legnépszerűbb nyílt forrású asztali alkalmazások legújabb verziói, köztük az OpenOffice.org 2.4, valamint a Firefox 3 beta 5. A csomag része az OpenJDK6 nyílt forrású Java fejlesztési keretrendszer is. A modern Linux-disztribúciók közül a Fedora 9 elsők között tartalmazza a NetworkManager 0.7-es verzióját, amely már támogatja a mobil szélessávú eszközöket is, így elméletileg semmi akadálya annak, hogy az operációs rendszert egy HSDPA-kártyával ellátott noteszgépen is kényelmesen használhassuk.

Az operációs rendszer egyik figyelemre méltó fejlesztése a FreeIPA, amely a Novell Identity Managerhez vagy a Microsoft Active Directoryhoz hasonló azonosságkezelési megoldás. A FreeIPA már meglevő komponensekből építhetik, az LDAP-implementációja a Fedora Directory Server, az autentikációról és beléptetésről a Kerberos 5 gondoskodik, emellett a része a Samba, valamint a FreeRADIUS. A FreeIPA ezeket a komponenseket fogja egybe és teszi egy felületen elérhetővé, beállíthatóvá, felügyelhetővé.

Fedora 9

A disztribúció érdekessége, hogy asztali gépekre, notebookokra és szerverekre telepíthető változat mellett létezik belőle egy pendrive-on hordozható verzió is. Számos olyan Linux-disztribúció létezik, amely egy pendrive-ról is működőképes, a Fedora 9 érdekessége, hogy a beállításokat, adatokat el is menti, vagyis ebből a szempontból úgy viselkedik, mint egy telepített operációs rendszer, mégis teljesen hordozható, és semmilyen "nyomot" nem hagy maga után. A tulajdonosnak tehát nincs más dolga, mint az USB-s háttértárat egy tetszőleges x86-os géphez csatlakoztatni, és bootolás után a megszokott környezetben dolgozhat. Az USB-ről használható verziót Windows alól is létre lehet hozni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 00:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.