Szerző: Bányai György

2008. május 14. 15:24

Nem olcsó a Gigabyte Atom-alapú webterminálja

A napokban került fel az ausztrál Tegatech weboldalára a Gigabyte M528 internet-terminál, mely az Intel Atom processzora köré épül. A Linuxszal kapható parányi gép többe kerül, mint gondoltuk.

[HWSW] A napokban került fel az ausztrál Tegatech weboldalára a Gigabyte M528 internet-terminál, mely az Intel Atom processzora köré épül. A Linuxszal kapható parányi gép többe kerül, mint gondoltuk.

A Gigabyte az egyike azon gyártóknak, amelyek már jelezték olyan internetes terminál (MID) érkezését, amely az Intel Atom processzorát alkalmazza. A Gigabyte M528 ezek közül is elsőként kerülhet a fogyasztók kezébe, az ausztrál Tegatech weboldalán már előrendelést is fel is lehet adni a gépre. A Gigabyte M528 fél gigabájt memóriával és nyolc gigabját flash háttértárral vásárolható majd meg júniustól 1200 ausztrál dollárért, ez hozzávetőleg 1130 amerikai dollárnak felel meg. A weboldalt valószínűleg csak véletlenül élesítették, ma már inaktív .

A Gigabyte M528 az Intel 800 megahertzen üzemelő Atom processzorát alkalmazza, a számolt adatok pedig a 4,8 hüvelykes, érintésérzékeny megjelenítő 800x480 képpontján válnak láthatóvá. A kettécsúsztatható gépház nyitott állapotában láthatóvá válik a teljes QWERTY billentyűzet, melyet egy egérpótlék is kiegészít a kijelző jobb oldalán. A hátoldal egy három megapixeles, autofókuszos fényképezőt rejt, a házban még egy GPS-vevőnek is szorítottak helyet a tervezők. Az internet vezeték nélküli hálózati csatolóval és HSDPA modul segítségével egyaránt elérhető.

Gigabyte M528

Mint arról már korábban beszámoltunk, az Intel Atom márkanévvel dobja piacra az ultramobil számítógépekbe és olcsó asztali konfigurációkba szánt új architektúráját. A korábban Silverthorne kódnéven ismert Atom processzor és Menlow Centrino Atom platform a születőben lévő úgynevezett mobile internet device (MID) kategóriát szolgálja ki, melyek lényegében x86-alapú kéziszámítógépek, online és multimédiás felhasználásra kihegyezve -- egy kisebb UMPC, mint az OQO, vagy egy Sidekick-szerű számítógép ebbe a kategóriába esik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról