Szerző: Bizó Dániel

2008. május 7. 19:41

Megérkezett az OpenOffice.org 3 bétája

Bejelentették az OpenOffice.org 3-as verziójának bétáját, így megkezdődhet a méltán népszerű ingyenes irodai programcsomag nyilvános tesztelése. Az új változat divatosabb megjelenéssel, gazdagabb fájlformátum támogatással és szerkesztési extrákkal gazdagodott.

[HWSW] Bejelentették az OpenOffice.org 3-as verziójának bétáját, így megkezdődhet a méltán népszerű ingyenes irodai programcsomag nyilvános tesztelése. Az új változat divatosabb megjelenéssel, gazdagabb fájlformátum támogatással és szerkesztési extrákkal gazdagodott.

A platformtól függően 145-197 megabájtot nyomó platformfüggetlen nyílt irodai szoftvercsomag legújabb generációja leglényegesebb fejlesztése talán az Office 2007 fájltípusok (például (.docx, .xlsx, .pptx) támogatása, így a Microsoft szoftvereit használókkal való dokumentummegosztás is megvalósítható -- ha egy szervezet teljes egészében át is tér OpenOffice-ra, attól még a külvilág nagy részén Microsoft Office fut továbbra is. Az OOo 3 ezenkívül még támogatja az OpenDocument Format (ODF) közelgő 1.2-es kiadását is.

A kor követelményeinek megfelelően erősödött az OOo kollaboráció terén, így például a Writerben a dokumentumokhoz főzött jegyzeteket már egy oldalsávon láthatjuk, ráadásul a különböző felhasználóktól származóakat színek különböztetik meg -- egyszerű, de nagyszerű fejlesztés. Az új verzióban immár a Calc táblázatkezelő támogatja a munkafüzetek akár egyidejű megosztását, és a különböző felhasználók által bevitt adatok egyesítését, egyúttal megakadályozza egymás szimultán felülírását.

A produktivitást fokozza, hogy a Writer szövegszerkesztő már képes egy dokumentumnak egyszerre több oldalát is megjeleníteni, ha elegendő hely áll rendelkezésre a képernyőn -- az Office 2003-ból ismert szolgáltatást a felhasználók régóta kérték az OOo fejlesztőitől, akik hallgattak a szóra. A Calc újdonságai közé tartozik egy lineáris megoldóprogram, amely teljesen integrálódik a táblázatkezelőbe. Az igazán nagy táblázatokkal dolgozó felhasználók annak örülhetnek, hogy már 1024 oszlopa lehet egy táblának, a vizuális finomságokra vevők pedig az új színsémáktól lesznek minden bizonnyal boldogok.

A fejlesztők nem csak azt ígérik, hogy az OOo 3 gyorsabb és robusztusabb lesz a korábbi változatoknál, hanem azt is, hogy a szoftver végre futni fog Mac OS X operációs rendszeren, és teljesen támogatni fogja az Aqua interfészt, vagyis tökéletesen illeszkedik a Mac-es alkalmazások képi világába. A béta nem ajánlott éles környezetbe, de aki kedvet érez kipróbálásához, az letöltheti az előzetest Windowsra, Linuxra, Solarisra, valamint Mac OS X-re egyaránt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról