Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 7. 15:26

Újabb scriptnyelv webalkalmazásokhoz: jön a JavaFX

A JavaOne konferencián a Sun bejelentette a JavaFX technológiát, amely egy újabb, az asztali gépeken futó szoftverekhez hasonló élményt nyújtó webalkalmazások (Rich Internet Application, RIA) létrehozására szolgáló eszköz.

[HWSW] A JavaOne konferencián a Sun bejelentette a JavaFX technológiát, amely egy újabb, az asztali gépeken futó szoftverekhez hasonló élményt nyújtó webalkalmazások (Rich Internet Application, RIA) létrehozására szolgáló eszköz.

A JavaFX egy teljesen új megjelenítési réteg, amely a Sun szerint egyszerűen programozható, így segítségével könnyen lehet látványos felhasználói felületű webalkalmazások létrehozni. A scriptnyelvek (pl. PHP, Perl, Python, Ruby) egyszerűségük miatt igen nagy népszerűségre tettek szert a weben, a Sun ezek sorát bővíteni a JavaFX-szel, amelynek legnagyobb előnye, hogy ugyanazon a Java virtuális gépen fut, amelyen a Java is, így végeredményben minden olyan készüléken és kliensen működik, amely alkalmas Java futtatására. Ez nem csak mintegy 800 millió PC-t jelent, hanem mobiltelefonok és szórakoztató eszközök tovább százmillióit.

Rich Green és Jonathan Schwartz
Rich Green szoftverekért felelős vezető és Jonathan Schwartz elnök-vezérigazgató

A JavaFX legnagyobb előnye, hogy a scriptek segítéségével létrehozott látványos felhasználói felület mögött ott lehet a Javában megírt back-end logika, például egy komplex üzleti alkalmazás. A Sun készít egy kimondottan mobil változatot is a Java FX-ből, amellyel a mobil alkalmazások fejlesztőit célozza. A cél az, hogy a mobiltelefonokon futó szoftverekhez az eddigieknél könnyebben lehessen tetszetős felhasználói felületeket fejleszteni. A futásidejű környezet tartalmaz egy, a Flash Playeréhez hasonló időzítőt, így összehangolhatók a videót és hangot egyaránt tartalmazó multimédiás prezentációk.

A JavaFX alkalmazások készítéséhez szükséges segédprogramokat az ősszel adja ki a Sun Microsystems, de az érdeklődő fejlesztők az asztali és mobil futásidejű változatokat már a nyáron kipróbálhatják. A JavaOne rendezvényen a Sun egyébként bejelentette, hogy a NetBeans integrált fejlesztőkörnyezet 6.1-es verziójának előzetesét. A NetBeans 6.1 legfontosabb újdonsága, hogy a scriptnyelvek közül a JavaScript és a Ruby on Rails mellett már támogatja a PHP-t is.

A JavaFX az Adobe Flash és a Microsoft Silverlight ellenfele lehet. Ezekkel szemben egy komoly fegyvertény, hogy a Javához hasonlóan a JavaFX is teljesen nyílt forrású lesz, így aztán semmi sem áll annak útjába, hogy a Sun mellett más cégek is beszálljanak a fejlesztésébe, vagy akár teljesen újszerű kiegészítőket, eszközöket készítsenek a fejlesztők számára. Jonathan Schwartz, a Sun elnök-vezérigazgatója a versenytársak kapcsán elmonda, a Sun számára a legfontosabb a fejlesztők kiszolgálása, a fejlesztők pedig azt akarják, hogy a szoftvereik a lehető legtöbb eszközön fussanak. Az Adobe Flashnek bár van mobil változata, de egyelőre kevés eszköz támogatja, a Silverlightnak pedig csak ígéri a mobil verzióját a Microsoft.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.