:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 19. 11:55

Megjelent a Firefox 3 első kiadásra jelölt változata

A vártnál hamarabb érkezett meg a Firefox 3.0 első kiadásra jelölt változata (RC1), amelyet május végére ígért, de már a hétvégén elérhetővé tett a Mozilla. Noha az RC1 már közel jár a véglegeshez, még mindig csak előzetesnek tekinthető, így éles körülmények között nem ajánlott a használata, bár a HWSW a bétákkal is kedvező tapasztalatokat szerzett.

[HWSW] A vártnál hamarabb érkezett meg a Firefox 3.0 első kiadásra jelölt változata (RC1), amelyet május végére ígért, de már a hétvégén elérhetővé tett a Mozilla. Noha az RC1 már közel jár a véglegeshez, még mindig csak előzetesnek tekinthető, így "éles" körülmények között nem ajánlott a használata, bár a HWSW a bétákkal is kedvező tapasztalatokat szerzett.

A Firefox 3 legfontosabb újításai közé tartozik az előzményeket és a könyveljzőket egy kalap alatt kezelő Places, amely kereshető is. A Places nem csak az oldalak URL-jét indexeli, hanem a nevüket (title) is, így ha URL alapján nem is emlékszünk egy oldalra, a tartalmára keresve még megtalálhatjuk. A könyvjelzők kezelése gyorsabb, kényelmesebb is lett -- elég az oldal URL-je melletti csillagra kattintani, hogy bekerüljön a kedvencek közé. A letöltéskezelő is sokat fejlődött, immár lehetőség van a letöltéseket átmenetileg felfüggeszteni és később folytatni. Hasznos kényelmi funkció, hogy az IE7-hez és az Operához hasonlóan a Firefox 3 is képes optikai zoomra az oldalakon.

A lehető legnagyobb biztonság elérése érdekében számos újdonságot vetettek be a Firefox fejlesztői. Ezek közé tartozik többek között a phishing-gyanús oldalak szűrése, a fertőzött weboldalak meglátogatásakor küldött figyelmeztetés, valamint a fájlletöltés integrációja a víruskeresővel -- amint a Firefox elkezd letölteni egy állományt, értesítést küld a víruskeresőnek. Windows Vista alatt a fájlletöltés teljesen le is tiltható egyes felhasználók számára a szülői felügyelet menüből. A kiegészítések kezelése is javult, a Firefox 3 megkeresi és automatikusan le is tölti a frissített add-onokat.

A Firefox 3 nem csak a felhasználói élményt tekintve fejlődött sokat, az újítások egy része "láthatatlan". Ezek közé tartozik az elődnél érezhetően kisebb memóriaéhség, vagy a felhasználói adatok biztonságosabb tárolása -- az elmentett jelszavak, könyvjelzők, cookie-k és egyebek akkor sem vesznek el, ha a böngésző lefagy. A nyílt forrású böngésző megjelenítési sebességét is sokat csiszolták, a Firefox 3-ban villámgyorsan jelennek meg és állnak össze a weboldalak.

A Firefox 3 RC1 letölthető a Mozilla oldaláról Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerre. A végleges verziót júniusra ígérik a fejlesztők.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.