Szerző: Ady Krisztián

2008. május 9. 09:27

Új technológia tenné elérhetővé a SED-FED televíziók megjelenését

[TechnologyReview] Az Illinois Egyetem kutatói új, egyszerű gyártástechnológiát fejlesztettek ki, mellyel valóra lehet a jövőben váltani az úgynevezett field-emission displays, azaz FED-kijelzőkkel kapcsolatos álmokat. Kyekyoon Kim és Hyungsoo Choi 70-250 nanométeres réz elektronágyúkat képes a technológiával növeszteni bármilyen felületre.

[TechnologyReview] Az Illinois Egyetem kutatói új, egyszerű "gyártástechnológiát" fejlesztettek ki, mellyel valóra lehet a jövőben váltani az úgynevezett field-emission displays, azaz FED-kijelzőkkel kapcsolatos álmokat. Kyekyoon Kim és Hyungsoo Choi 70-250 nanométeres réz "elektronágyúkat" képes a technológiával növeszteni bármilyen felületre.

A nanoméretű ágyúk elektronokat lőhetnek arra érzékeny, fényt kibocsátó, például foszfort tartalmazó felületre, azaz egy a hagyományos katódsugárcsövekre kísértetiesen hasonlító kijelzőt lehet építeni velük. Ezek a megjelenítők azonban vékonyabbak lehetnek a jelenlegi LCD-paneleknél is, miközben sikeresen egyesítik a két technológia előnyeit, kevesebbet fogyasztanak és vékonyak, miközben CRT-vel megegyező képminőséget nyújtanak.

A FED technológiával számos vállalat kísérletezik, a nanoméretű elektronágyúk elkészítésére azonban eddig nem született egyszerű és jól működő megoldás, akár réz, akár szén nanoszálakat szerettek volna létrehozni a cégek.

Az új technológiával akár szilíciumra, üvegre, fémre és műanyagra is "növeszthetők" nanoméretű réz szálak, melyeket egyforma alakjuk és egy irányba mutató "hegyük" tesz alkalmassá erre a felhasználási módra. A nanoméretű szálak már igen alacsony, csupán 100 voltos feszültség esetén is elektronkibocsátásba kezdenek, ellentétben a kilovoltos feszültséggel működő katódsugárcsövekkel.

SED-kijelző
Toshiba-Canon SED-kijelző

A Canon és a Toshiba nyolv éve, 1999 óta fejleszti az ugyanezen elven működő SED technológiát, az erre épülő kereskedelmi termékek megjelenése pedig már többször is csúszást szenvedett. A legutolsó időpont 2007 júliusa volt, ekkor kellett volna megjelenniük Japánban az első SED panelre építet televízióknak. A Canon elsősorban a laposkijelzős televíziók jelentős árcsökkenését okolta, a jelek szerint a SED-televíziók nem lennének versenyképesek az egyre olcsóbb LCD-televíziókkal. A megjelenést hátráltatja a Nano-Proprietary-vel folytatott jogi csatározás is a SED technológia kapcsán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról